4 / 6

U shape - graficul crizei complexe

Din punct de vedere tehnic, exista doua tipare pentru forma pe care o poate lua graficul unui indice reprezentativ al unei piete in perioade de trend descendent, V sau U.

„Prima forma poate avea loc in perioade de stabilitate economica atunci cand brusc o criza neasteptata ii sperie pe investori si duce la o presiune excesiva pe vanzare. Problema este rezolvata insa relativ rapid printr-o interventie guvernamentala, iar actiunile recupereaza la bursa scaderea suferita pe panica”, a explicat Andreea Gheorghe.

Un exemplu de acest gen poate fi dat pentru scaderea din cea de-a doua parte a anului 1998, cand principalii indici externi au scazut brusc cu 20-30%, insa au recuperat intr-o perioada foarte scurta de timp aceasta depreciere.

„Un grafic similar se poate forma pe trend de scadere ce se poate termina prin vanzari excesive pe panica. Odata ce toti investitorii panicati au iesit de pe actiuni, iar piata a scazut prea mult pentru evenimente, se pot crea premisele reluarii unui trend de crestere la bursa. Un exemplu pentru aceasta situatie poate fi dat pentru anii 2000-2003 (grafic)”, a mai spus ea.

Cele mai multe crize s-au finalizat insa printr-un grafic in forma de U, acestea fiind specifice unor perioade in care crizele prezinta o complexitate mai mare si sunt de natura economica, iar o singura masura luata de autoritati nu poate readuce optimismul in piata si stabiliza lucrurile.

„Spre finalul crizei actiunile evolueaza in jurul minimelor pe o perioada care poate merge de la cateva luni pana la un an. Criza de acum este una deosebit de complexa si cel mai probabil ca spre finalul ei graficele vor avea o forma de U”, a mai explicat analista.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri