2 / 4

Ce sunt contractele futures ?

Contractul futures insemna obligatia de a cumpara sau de a vinde un activ suport la un pret si cantitate negociate la momentul incheierii tranzactiei.

Contractele forward reprezinta instrumente derivate care sunt negociate in mod privat pe o piata extra-bursiera/interbancara (OTC) si care sunt adaptate („customizate“) la necesitatile celor doua parti ale contractului, a explicat Elena Marchidann, seful departmentului dezvoltare produse noi de la BVB.

“Partile contractante se obliga sa cumpere (pozitie long), respectiv sa vanda (pozitie short) un activ suport la o data viitoare, la un pret si cantitate stabilite in momentul incheierii tranzactiei”, a explicat ea.

Contractele futures sunt de fapt contracte forward standardizate care sunt tranzactionate pe o piata bursiera reglementata.

Aceste instrumente au foarte multe avantaje in fata celor de pe piata OTC, pornind de la tranzactionarea organizata si supravegheata de CNVM, pana la transparenta si lichiditate.

“Piata derivatelor beneficiaza de mecanismele specifice market makerilor in vederea asigurarii lichiditatii pietei. RBS Romania este prima banca din tara care va activa ca ‹‹ furnizor de lichiditate›› pentru contractele futures pe Euro/Ron”, a mai spus Elena Marchidann.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri