3 / 4

Estimarile negative pentru leu implica si pesimism pentru Bursa

Economia locala a fost sustinuta in ultimii ani in cea mai mare parte de investitiile straine si de cresterea creditului neguvernamental, ce la randul lui a fost ajutat in buna parte de consumul intern (creditele pentru consum in PIB prezinta una dintre cele mai ridicate rate din UE).

Chiar daca piata de capital prezinta o pondere foarte redusa in sistemul financiar romanesc (piata bancara fiind dominanta), aceasta a fost influentata intr-o proportie ridicata de investitorii nerezidenti, care si-au pastrat mereu o cota importanta in totalul valoric tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti, sustine Andreea Gheorghe.

In general, estimarile pentru aprecierea cursului de schimb ii poate determina pe unii jucatori nerezidenti sa considere plasamentele in lei (depozite, actiuni, titluri de stat etc.), iar estimarile pentru deprecierea cursului de schimb sa ii determine pe acestia sa intre din nou pe plasamente in valuta.

“Pachetul de finantare externa de 19,5 mld. EUR primit de Romania de la FMI, CE si alte institutii financiare internationale a reprezentat si constituie in continuare un catalizator necesar pentru Bursa si leu, prin imbunatatirea perceptiei asupra riscului de tara, insa probabil nu si suficient pentru a determina acum o crestere semnificativa si sustinuta a expunerilor nerezidentilor pe activele financiare romanesti“, sustine Alin Cucos.

Cu alte cuvinte, investitorii straini se vor reintoarce pe Bursa cand fundamentele economice din RO vor fi din nou pe o traiectorie pozitiva, indiferent de un curs valutar relativ mai mic sau mai mare. “Pentru ei, fundamentele sunt cele care pana la urma conteaza”, a conchis Cucos.

Pentru trimestrul al II-lea din 2009 analistii straini estimeaza o depreciere a leului, dupa care mizeaza pe o usoara apreciere a acestuia pana la finalul anului curent, pentru trimestrul al IV-lea si anul 2010 fiind estimat un curs apropiat de cel din prezent.

“Cele mai optimiste estimari pentru curs vizeaza o stagnare a acestuia la valorile din prezent si o apreciere usoara pentru finalul anului. Avand in vedere estimarile acestor analisti pentru cursul de schimb si corelatia pe pana acum dintre bursa si evolutia EUR/RON, concluzia este una destul de pesimista pentru evolutia bursei locale in 2009”, a continuat analista.

80% din estimarile de curs luate in considerare au fost realizate in luna martie, iar restul la finalul lunii februarie, deci au in mare parte incorporate informatiile cu privire la imprumutul Romaniei de la FMI.

Astfel, este important de vazut care sunt estimarile analistilor straini pentru evolutia leului in fata euro. Tabelul de mai jos, realizat de Intercapital Invest, prezinta previziuni pe cursul de schimb pentru urmatorii doi ani a 14 institutii financiare straine (BNP Paribas, Bank of America, Calyon, Erste Bank, Fortis Bank, HSBC, ING, JP Morgan, Lloyds, Morgan Stanley, RBS, SEB, Societe Generale si TMS Brokers).




Sursa: Intercapital Invest




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri