2 / 4

Sectoare interesante: Tehnologic, medical, petrol si gaze

Analistii Erste Group considera ca situatia actuala pune in dificultate companiile cu un nivel mare al indatorarii. Nevoia ridicata de finantare va impiedica fluxul de capital catre actiuni, ceea ce va reduce nivelul valorii actiunilor chiar si pentru companii cu un model de afaceri stabil.

„In perioadele in care costurile capitalului sunt ridicate, actiunile companiilor cu un consum intensiv de capital au mai mult de suferit. Am opta pentru actiunile companiilor cu o nevoie redusa de capital, cu o pondere mai mare a capitalizarii fata de finantarile atrase si un randament estimat mai ridicat al capitalului utilizat (ROCE) pentru 2009-2011", afirma Henning Esskuchen (foto).

Avand in vedere aceste criterii, sectoarele tehnologic, medical si petrol & gaze par sa fie interesante.

Telecomunicatiile ar trebui, de asemenea, sa ofere perspective interesante, dar nevoia relativ ridicata de capital este un dezavantaj. In pofida intensitatii capitalului, utilitatile ofera si ele un ROCE stabil pentru 2009-2011, iar raportul general al actiunilor ordinare fata de finantarile atrase pare a fi rezonabil.

De cealalta parte, chiar daca media, resursele de baza si bunurile personale par sa dispuna de o capacitate de finantare interna satisfacatoare in perioada 2009-2011, raportul capitalizare – finantari atrase in cazul lor nu arata prea convingator.

La fel, in pofida intensitatii relativ modeste a capitalului, actiunile din sectoarele chimic, bunuri si servicii industriale, calatorii si turism, precum si alimente si bauturi raporteaza o evolutie scazuta preconizata pentru ROCE in 2009-2011. Mai mult, cu exceptia sectorului chimic, nivelul actiunilor ordinare in cazul celorlalte sectoare pare destul de ridicat si indica o calitate destul de scazuta a bilantului.

Analistii Erste Group estimeaza ca restabilirea increderii in sectorul financiar este o conditie necesara pentru o revenire stabila si considera ca indicatorii adecvati in acest sens ar fi cresterea vitezei de circulatie a banilor si a creditari, alaturi de scaderea marjelor la credite.

„Deocamdata exista putine semne care sa indice faptul ca pietele financiare se afla pe calea spre o imbunatatire de durata. Emisiunile de titluri de creante ale companiilor au continuat sa creasca”, informeaza raportul.

Analistii Erste Bank declara ca e posibil ca de fapt companiile sa se astepte la o inrautatire mai evidenta a mediului de afaceri si vor astfel sa se asigure ca au suficiente lichiditati, pe masura ce declasarile ulterioare ar duce la o crestere a costurilor de refinantare.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri