7 / 8

In SUA, tranzactiile de M&A din bursa au un statut special

In Statele Unite ale Americii exista o definitie speciala pentru tranzactiile de M&A realizate prin piata de capital - "tender offers".

„Acestea nu sunt tranzactii propriu-zise de M&A decat daca includem in categoria M&A tranzactiile care implica achizitionarea unui procentaj mai mic de 5% din compania vizata. Tender Offers sunt reglementate de o serie de legi mai vechi si mai noi. De exemplu, nimeni nu are voie sa vanda mai mult de 1% dintr-o companie intr-o perioada de 3 luni fara sa depuna o instiintare la SEC si oricine cumpara mai mult de 5% dintr-o companie e obligat sa depuna o instiintare la SEC (formularul 13D) in maxim 10 zile de la cumparare. Odata ce depasesti 5% trebuie sa depui un alt formular la fiecare noua cumparare”, a explicat, pentru Wall-Street, Tony Romani (foto), bancher de inevstitii la compania american Freeman&Co.

Este insa posibil ca o tranzactie de M&A sa inceapa printr-o oferta "Tender". Astfel conform FactSet, in perioada 2004-2006, circa 7-10% din tranzactiile de M&A au demarat prin oferte Tender.In 2006, SEC a clarificat regulamentul aplicat acestor oferte iar numarul lor a crescut la 16% in 2007 si la 24% in 2008.

„In privinta sumei totale a ofertelor tip Tender: in 2006 au fost avansate oferte Tender de 42 de miliarde, iar in 2007 de 95 de miliarde. Nu am un numar exact pentru 2008, dar banuiesc ca s-a aflat in jurul a circa 120 de miliarde”, a mai spus Romani.

In acest domeniu, piata de capital este importanta, dar din cauza unor reguli foarte stricte, tranzactiile M&A reale nu pot fi incheiate folosind Tender Offers. Asadar, nici in SUA piata de capita nu este foarte mult folosita in tranzactiile din fuziuni si achizitii.

„Motivele pleaca de la faptul ca in anii '60 au fost o multime de oferte cum sunt acum cele din Romania si in 1968 a fost promulgat un regulament nou, numit "The Williams Act" care a introdus o serie de masuri cunoscute ca regulile 13D si 14D, pe care le-am mentionat mai sus”, sustine Romani.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri