2 / 5

O lichiditate buna va aduce ordine mari la BVB pe contractul EUR/RON

RBS Romania este prezenta la Bursa atat ca intermediar, cat si ca market-maker pe contractul futures EUR/RON, prima institutie de acest gen pe un instrument de la Bucuresti.

“Am considerat ca acest tip de produs va crea un nou canal de distributie, va accesa un anumit portofoliu de clienti la care banca nu ajunge in totalitate si care va dezvolta Bursa de Valori Bucuresti”, mai declara reprezentantul RBS.

El a explicat ca principalii jucatori de la Bursa pe aceste instrumente pot fi intr-o prima faza persoanele fizice, obisnuite cu astfel de produse si care tranzactionau pe pietele OTC (over-the-counter) bilateral cu alte banci tranzactii in marja, fie tranzactionau la Sibex si au vazut in BVB o ocazie de a li se asigura lichiditate si transparenta in pret.

“Ma astept ca o alta categorie care sa fie interesata, in urmatoarea faza, sa fie companiile mici care nu obtin usor acces la linii tranzactionare pentru tranzactii valuater de forward cu bancile care lucreaza si pentru care este mai simplu tranzactionarea acestui instrument la Bursa”, mai spune Bucur.

De asemenea, companiile de calibru, care sa introduca ordine foarte mari pe aceste instrumente, ar putea tranzactiona la Bursa contractele futures euro/leu, dar acest lucru se va intampla doar cand volumele se vor majora simtitor.

“Cred ca ora actuala lipsa de volume ii descurajeaza pe investitorii institutionali romani sau straini sa tranzactioneze futures pe euro/leu. Lichiditatea are potential de crestere, iar o data cu cresterea rulajelor vom vedea cum se completeaza segmentul de clienti pe Bursa”, sustine directorul RBS.

Daca contractul EUR/RON se va dezvolta in mod natural si piata o va cere, Bucur precizeaza ca se poate introduce si un instrument similar pe perechea valutara USD/RON.

La inceputul lunii martie, Bursa de la Sibiu anunta ca este in cautare de un market-maker pe contractul euro/leu, nefiind numite bancile cu care se afla in discutii. “Sibex nu este una dintre preocuparile noastre si nu face parte din planul nostru sa devenim market-maker pe futures-ul EUR/RON si la Sibiu”, subliniaza Bucur.

Referitor la activitatea de intermediar, directorul RBS declara ca banca nu urmareste o anumita pozitie in clasamentul Bursei si nici un anumit volum.

In primele sase luni ale anului, RBS Romania a intermediat tranzactii de 10,41 milioane lei, plasandu-se pe pozitia a 56 in clasamentul anual. Vezi si Top 10 case de brokeraj la Bursa in primul semestru

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri