2 / 4

Patriciu sustine crearea unei burse regionale si fuziunea cu Sibex

Dinu Patriciu considera ca singura sansa de supravietuire a BVB este sa devina o bursa regionala, care sa aiba emitenti de calibru din statele balcanice.

“Cred in viitorul BVB, doar daca va fi suficient de desteapta sa ajunga o bursa regionala. Nu cred ca asa cum este astazi poate sa supravietuiasca. Bursa trebuie sa devina un loc de listare a companiilor din regiune, care sa nu excluda tari precum Moldova, Bulgaria, Albania, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Bosnia. Este nevoie de un motor al integrarii si Bursa de la Bucuresti poate fi acest motor", a spus Patriciu.

Dinu Patriciu a subliniat ca, pe langa stat, care poate sprijini Bursa prin listari si masuri legislative, "initiativa trebuie sa vina din partea Bursei, care, ca orice companie comerciala, trebuie sa faca marketing si sa atraga clienti".

Dinu Patriciu a declarat ca va sustine o fuziune intre Bursa de la Bucuresti si cea din Sibiu, pentru a crea o entitate mai lichida decat in prezent.

In acest sens au fost mai multe incercari, dar fara o finalizare concreta. In 2006, fuziunea era foarte aproape de infaptuire, dar actionarii BVB au respins proiectul, motivand reactiile agresive din presa ale presedintelui bursei din Sibiu.

Patriciu a mai spus ca ar trebui sa existe short-selling la BVB, cat mai multe instrumente de tranzactionare si politici de organizare cat mai complexe.

“Mi-ar placea sa vad o bursa cu o oferta diversificata si masuri de incercare pentru a transforma Romania intr-un lider economic regional. Acest lucru este posibil, mai ales pe timp de criza, putem sa avem o piata regionala, care sa se extinda la mai mult de 100.000 de locuitori”.

El este actionar al Bursei de Valori Bucuresti, prin intermediul firmei de brokeraj Fairwind Seccurities pe care o detine.

Actionarul majoritar al Fairwind Securities, Rompetrol Holding, a finalizat in mai 2008 achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al societatii UniCredit Securities SA, iar in iunie anul trecut a decis majorarea cu 1,1 milioane dolari a capitalului social si extinderea obiectului de activitate a societatii.

Citeste si interviul cu managerul firmei de brokeraj a lui Patriciu

Dinu Patriciu a declarat ca are un portofoliu la Bursa de Valori Bucuresti, pe care il verficia lunar si care, in acest moment, este pe pierdere.

El estimeaza o crestere a pretului petrolului, in ciuda volatilitatilor extrem de ridicate, si un curs de 4,7-4,8 lei/euro.

“Mizez in continuare pe dolar, este singura moneda de rezerva a lumii”, a mai spus miliardarul roman.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri