4 / 5

Panait, KTD: Prognoza a avut o influenta in evolutia BVB

Iulian Panait (foto), presedintele KTD Invest, este singurul specialist consultat de Wall-Street care afirma ca prognozele FMI au avut o influenta in evolutia bursei.

“Reactia negativa a BVB nu poate fi pusa 100% numai pe seama acestei prognoze, dar cred ca ea a avut o influenta. Este si normal sa fie asa. Nu poti sa ai o bursa care sa creasca cu 20% pe saptamana in conditiile in care estimarile de recesiune devin din ce in ce mai pesimiste de la o luna la alta. Cred insa ca scaderea a fost cauzata in buna parte si de corectiile indicilor bursieri europeni”, spune Panait.

El spune ca nu are suficiente date pentru a putea aprecia daca prognoza este sau nu realista si prefera sa nu comenteze cifra.

“Presupun ca a fost discutata cu specialistii macroeconomici ai BNR si Ministerului de Finante si daca a fost acceptata de toata lumea atunci este probabil foarte apropiata de situatia reala din prezent”, explica el.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca punctul minim al scaderii economice va fi atins in urmatoarele doua-trei trimestre.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu afirma in mai ca punctul minim a fost resimtit.

“Parerea mea este ca punctul cel mai de jos inca nu a fost atins in Romania si ca il vom vedea abia la cateva luni distanta dupa alegerile prezidentiale din noiembrie. Ceea ce BNR vede acum cred ca este doar o mica pauza in trendul de scadere, nu intoarcerea decisiva”, afirma Panait.

El a mai spus ca nu stie cum sa interpreteze dualismul Fondului, care, desi in vorbe se manifesta mult mai pesimist cu privire la situatia Romaniei, pare mult mai intelegator si mai permisiv decat in anii anteriori.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri