2 / 5

Contractie de doua cifre in urmatoarele trimestre?

Specialistii estimeaza ca trimestrele urmatoare ar putea fi mai grele decat acesta, in conditiile in care scaderea de peste 8% nu a surprins pe nimeni, fiind anticipate si de ministrul finantelor si de misiunea FMI in Romania.

"Scaderea economica a Romaniei din al doilea trimestru era pe undeva asteptata sa se situeze in jur de -9%, lucru luat in calcul si de evolutia pietei desi bursa a crescut constant in ultima luna", a spus Necula.

Georgiana Pacesila spune ca se astepta la aceasta contractie, mai ales ca nimeni nu anticipa vremuri mai bune.

“Nu ma astept la o scadere a PIB-ului de 2 cifre in urmatoarele trimestre. In cazul in care s-ar intampla asa, cel putin ar fi destula adrenalina pentru BVB. Insa desi bursa mai are momente in care se decupleaza de ceea se intampla pe plan intern si urmareste pietele internationale, pe termen mediu si lung e firesc sa ne uitam tot in gradina noastra pentru ca de aici vin rezultatele emitentilor BVB”, spune asset manager-ul Confident Invest.

Pe de alta parte, Adi Lupsan ia in calcul si o contractie de doua cifre. “Ma asteptam la o contractie atat de mare si estimez ca pe tot anul economia va scadea cu 8-10 procente. Economia Romaniei a inregistrat printre cele mai mari scaderi din Europa si daca ne amimtim, acum cateva luni, oficialii tarii spuneau ca nu vom avea o contractie severa a PIB-ului”, a declarat el.

Lupsan estimeaza o scadere mare si in urmatoarele trimestre, cu efecte in cursul valutar, preturi si cresterea costurilor.

Gabriel Necula se abtine de la prognoze, dar se asteapta ca economia sa aiba si mai mult de suferit in a doua parte a acestui an.

"Totul depinde de multi factori si de masurile pe care le va guvernul. O imbunatatire in zona europeana va oferi si economiei romanesti o perspectiva mai buna, datorita dependentei acesteia de contextul extern, dar reactia bursei va fi in anticiparea trendului economic si nu in conformitate cu realizarile actuale", explica brokerul Prime Transaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri