Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a prezentat concluziile misiunii desfasurate in ultima saptamana.
- "Prognozam ca Romania va inregistra o modesta crestere economica in 2010. Ea se poate situa, probabil, undeva intre 0,5 si 1%. Estimez ca punctul maxim al recesiunii prin care trece Romania va fi atins in urmatoarele doua sau trei trimestre".

"Am ales noua mari grupuri bancare ca o baza a acordului de mentinere a expunerii pe care o au fata de Romania, dar BNR continua sa mentina o situatie adecvata si pentru celelalte banci din sistem, astfel incat sa se asigure ca si celelalte institutii de credit au un capital adecvat".

Noua mari grupuri bancare si-au reconfirmat expunerea pe Romania

- “Vom discuta suma precisa, dar aproximativ jumatate din cele doua transe, mai exact aproximativ 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro), se va duce pentru finantarea deficitului bugetar”.

- "Am fost bucurosi sa vedem ca BNR a redus ratele rezervelor minime obligatorii si dobanda de politca monetara. Sprijinim BNR in demersul ei de a relaxa gradul de politica monetara la momentul la care este permis, dar BNR trebuie sa ramana precauta in continuare in politicile sale datorita posibilelor presiuni asupra inflatiei";

- "Trebuie sa recunoastem faptul ca stresul inca va continua in sistemul bancar, insa credem ca exista, la acest moment, o rezerva confortabila in cadrul sistemului, precum si mecanisme de control care sa asigure o continuare a activitatii sistemului foarte buna";

- "Sistemul bancar romanesc s-a tinut bine in pofida situatiilor economice mai rele decat cele pe care le-am prognozat initial";


- Franks admite: "Intr-adevar, daca la finalul lui 2008 ar fi fost un alt set de politici, mai bine orientate, situatia ar fi fost mai buna acum, insa, odata ce a inceput criza, problema se pune altfel si este vorba de influenta indusa de evolutia la nivel international".

- "Trebuie sa continuam reformele. Avem o lege a salarizarii unice care urmeaza sa fie aprobata in luna urmatoare si care va imbunatati sistemul de salarizare la nivel bugetar. Aceasta lege are ca scop sa faca sistemul de salarizare din sistemul public mai simplu, mai transparent si noul sistem va fi mai echitabil, in sensul ca functionari similari care lucreaza in institutii diferite vor incasa acelasi salariu.

Urmatoarea zona priveste reforma sistemului de pensii, iar aici lucrurile functioneaza. Se continua eforturile si elaborarea textelor de lege si nu intrevedem mari schimbari fata de ceea ce am avut in vedere in martie. Aceasta reforma este necesara pentru ca sa se poata asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu si lung";


Jeffrey Franks: "Romania si-a respectat tintele asumate pentru finalul lui iunie 2009, cu exceptia punctului referitor la arierate, pentru care informatiile pe care le-a primit pana in prezent nu sunt concludente";

-
Jeffrey Franks: Deficitul bugetar se va reduce de la acest 7,3% din PIB, pe care il intrevedem acum la mai putin de 6% din PIB in 2010.

El a spus ca, fara masuri fiscale necesare, deficitul risca sa fie mai mare, spre 8% din PIB.

- Am cazut de acord ca noi sa facem propunerea catre board-ul FMI pentru ca urmatoarele doua transe din acest an (septembrie si decembrie), o parte din ele sa mearga catre finantarea deficitului bugetar. Tot va ramane o parte din deficit pe care Ministerul de Finante va trebui sa o acopere, de pe piata interna si externa, insa FMI acopera o parte importanta din deficit.

- "Acordul la care am ajuns acum cu autoritatile romane este sa avem unele corectii fiscale de luat in 2009, care sa fie contrabalansate cu permiterea unui deficit mai mare decat cel initial si o situatie similara si pentru 2010. Aceasta ajustare inseamna 0.8% din PiB pe aceasta perioada ramasa din 2009"

"In final ajustarea ne lasa cu un deficit bugetar de aproximativ 7,3% din PIB pentru 2009", a mai spus Franks.

- Jeffrey Franks, FMI: Cand am negociat programul in martie, ne asteptam ca PIB-ul Romaniei sa scada cu 4,1% in 2009, iar acum credem ca declinul va fi cuprins intre -8 si -8,5%, ceea ce inseamna o recesiune foarte severa care a lovit Romania.


Franks a mai declarat ca FMI a avut o colaborare "excelenta" cu BNR si cu ministerele si agentiile guvernamentale.

"Estimam o modesta crestere economica pentru 2010. Prognoza noastra este ca, daca nu s-ar lua unele masuri de corectie, de indreptare, deficitul bugetar ar ajunge in jur de 8% din PIB la sfarsitul anului", a mai spus Jeffrey Franks.


- Jeffrey Franks, FMI: "Trebuie sa consolidam si sa intarim procesul fiscal in Romania, care are unele probleme in ceea ce priveste constructia si executia bugetara. Trebuie sa acceptam ca Romaniei ii este foarte greu sa acopere un deficit atat de mare. Trebuie sa obtinem un echilibru intre consolidarea necesara ceruta si recunoasterea ca nu poti merge prea departa cu aceasta consolidare"

- Franks: "Primul trimestru a fost mai rau decat estimasem, iar datele ne vor arata ca trimestrul al doilea a fost chiar mai slab decat prevedeam initial";

Delegatia FMI se afla in Romania din 29 iulie pentru a evalua respectarea tintelor fixate Romaniei, in functie de care va fi acordata a doua transa a imprumutului contractat de statul roman de la Fond. Aceasta ar urma sa se ridice la aproximativ 1,9 miliarde euro, calculata la cursul de schimb din 24 iulie.

Ramaneti pe Wall-Street pentru a afla concluziile misiunii desfasurate in ultima saptamana.

Boc: Scrisoarea de intentie cu FMI nu face nicio referire la numarul de disponibilizari

Delegatia FMI s-a intalnit cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si bancilor, iar la o parte din intalniri au participat si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Premierul Emil Boc a stabilit ca, din echipa guvernamentala care a participat la discutiile cu FMI si CE sa faca parte ministrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica si ministrii Constantin Nita si Marian Sarbu, informeaza NewsIn.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Guvernul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI ca banii din a doua transa de la Fond sa mearga la buget, ca sa acopere o parte din deficitul bugetar, si nu la rezerva valutara de la banca centrala, asa cum s-a intamplat cu prima transa.

Initial, Romania stabilise ca banii de la FMI sa mearga la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala erau destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro - pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.
Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata pe 6 mai, iar acordarea urmatoarei transe depinde de misiunea de evaluare a FMI.

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, declara ca, din discutiile avute cu FMI pe proiectia macroeconomica, Romania va avea o diminuare a Produsului Intern Brut (PIB) de circa 8,4%-8,5% la nivelul intregului an, iar guvernul urma sa negocieze cu reprezentantii FMI majorarea deficitului bugetar acceptat, nivelul avut in vedere fiind de circa 7,1-7,2% din PIB, ca urmare a situatiei economice mondiale si europene dificile, care a dus inclusiv la diminuarea veniturilor bugetare.

Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul isi asumase o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din PIB, respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB, la un PIB estimat la 531,25 miliarde lei, ce implica o scadere a economiei Romaniei cu numai 4,6% in 2009.

FMI: Criza financiara globala costa 12 mii mld. dolari


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri