2 / 4

Tendinta de apreciere, dictata de marile piete

De la inceputul acestui an, indicele BET s-a apreciat cu 46,4%, indicele general, BET-C, cu 27,41% iar cel financiar, BET-FI a avut cea mai spectaculoasa crestere, cu 71%. BET-XT a crescut cu aproape 50% si BET-NG cu 55 de procente.

Pe bursele externe, tendinta a fost aceeasi de la inceputul acestui an, dar cu o amplitudine mai scazuta. Astfel, indicele S&P 500 a castigat 14 procente in 2009, iar indicele WIG, al bursei din Varsovia a urcat cu peste 40 de procente. La bursa din Sofia, indicele general l-a depasit usor in aprecieri pe cel de la BVB, cu plus 28,6%.

Corelarea intre bursa romaneasca si pietele straine este evidenta. Mai mult, Paul Brendea(foto) spune ca este singurul factor care a miscat bursa romaneasca.

“Intern se putea intampla orice, ca indicii BVB nu ieseau din graficul trasat de indicii straini. Cresterile din aceasta vara au ca fundament speranta unei stopari a crizei, nu neaparat a unei reveniri rapide. Insa e posibil ca avantul sa fi fost putin cam mare (si chiar daca nu a fost, e suficient doar sa se vorbeasca despre asta si putem sa vedem corectii; totul tine de perceptie)”, explica analistul.

Chiar daca au fost si unele stiri care au dus la aprecieri, de obicei de natura speculative, in ansamblu, trendul este dictat de marile burse.

“Avantajul dar si dezavantajul in egala masura a BVB este ca fiind o bursa emergenta este mult mai volatila dar directia in care evolueaza se datoreaza in principal marilor burse”, sustine Duna.

In opinia sa, bursa incearca si deseori reuseste in a estima evolutiile din economie, insa mai are nevoie de confirmari iar pana acum le-a primit din partea economiilor dezvoltate.

Andreea Gheroghe sustine ca pentru a contura un trend pe plan local, este foarte importanta o analiza a pietelor externe. Investitia este privita ca o functie de risc pana la urma, iar cu cateva luni in urma riscul atinsese cote maxime.

“Trecerea de la un mediu extrem de pesimist la unul cu perspective mai bune s-a concretizat printr-o crestere furtunoasa a burselor. Cresterea din perioada martie—iunie 2009 a fost sustinuta de rezultate peste asteptari in primul semestru, iar in prezent cuvantul stabilizare economica este din ce in ce mai puternic, investitorii ‘bear’ avand din ce in ce mai putine argumente pentru reintoarcerea trendului de scadere”, a declarat ea.

Totusi, chiar daca perceptia legata de viitorul economiilor si profiturilor companiilor listate este din ce in ce mai pozitiva, analistul Intercapital considera ca aprecierile din ultimele sase luni au fost usor peste realitatea economica actuala.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri