2 / 6

BVB reactioneaza: Extinderea limitei este un progres

Directorul general al Bursei din Bucuresti, Anca Dumitru (foto), a explicat, pentru Wall-Street, ca BVB va monitoriza in mod special activitatea de tranzactionare pe emitentii inclusi in lista de ridicare a variatiei, in vederea asigurarii integritatii pietei.

“Codul Bursei prevede ca BVB investigheaza si sesizeaza CNVM activitatile si tranzactiile asupra carora are suspiciunea ca nu sunt realizate in conformitate cu prevederile Legii 297, ale reglementarilor CNVM si ale Codului. In acest context, incepand de luni (n.r. astazi), pentru fiecare situatie care va conduce la extinderea limitei de variatie, daca nu exista deja un raport curent care sa justifice aceasta variatie, BVB va contacta emitentul si participantii la piata implicati pentru informatii suplimentare si va informa deindata CNVM, in masura in care intra in posesia unor informatii sau documente care ar putea crea suspiciuni in legatura cu sau despre practici care sa se incadreze in abuzul de piata”, a declarat Dumitru.

Din statisticile Bursei, efectuate in ultimele 3 luni, din lista, un singur emitent a ajuns in situatia care ar fi condus la extinderea limitei, o singura data, in sens crescator.

“Personal consider ca introducerea unei reguli pentru o extindere a limitei in mod previzibil si transparent, in etape, pentru actiunile cele mai lichide, reprezinta un progres, fata de situatia de pana acum in care trebuia ca directorul general sa evalueze situatia si sa ia decizia de a ridica, sau extinde limita”, a mai spus oficialul Bursei.

Dumitru explica faptul ca, de-a lungul timpului au fost situatii in care BVB a decis eliminarea limitei de tranzactionare sau stabilirea unei limite mai mari, de regula dupa ce au fost primite telefoane de la brokeri.

In plus, au existat si situatii in care, desi au fost cereri insistente pentru ridicarea limitei, dupa indelungi dezbateri nu a fost luata o asemenea decizie.

“De fiecare data, au existat opinii pro si contra. Cred ca actuala regula, aplicabila celor mai lichide actiuni, este de natura sa reduca riscul unor decizii bazate pe aprecieri care ar putea fi suspectate de subiectivism”, sustine directorul BVB.

Codul BVB contine si alte prevederi care contribuie la asigurarea unei piete ordonate, cum ar fi calcularea unui pret teoretic dupa anumite operatiuni corporative si translatarea limitei de +/- 15%, dar si de posibilitatea suspendarii tranzactionarii pe unul sau mai multi emitenti, ne-a informat Anca Dumitru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri