5 / 6

Barbulescu, Prime: Masura ar trebui extinsa si la alte actiuni, in viitor

Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction, sustine ca majoritatea investitorilor sunt de acord cu decizia majorarii in trepte a limitei de variatie.

”Evolutia din ultimul an si jumatate ne-a aratat ca limita de variatie poate constitui o piedica in formarea libera a pretului cand conditiile pietei sunt in permanenta schimbare. Limita de variatie de pana acum se impunea ca un element de protectie pentru investitori, insa dupa 14 ani de bursa romaneasca, cred ca este necesar sa facem si astfel de pasi. Efectele negative apar atunci cand se ajunge la aceste extremitati ale variatiei, efecte vizibile si in cadrul limitelor prezente de variatie. Astfel odata atinse poate interveni panica pentru o parte dintre investitori. Insa acest gen de comportament nu este ceva nou sau strain de bursa. Se manifesta pe orice bursa atunci cand lucrurile explodeaza”, a declarat el, pentru Wall-Street.

Analistul este de parere ca marjele de la Sibex nu vor exploda, mai ales ca gestiunea riscului tine de fiecare SSIF in parte, sin u doar de bursa din Sibiu, care are marje standard minim aplicabile.

“ Aceasta masura afecteaza cu prioritate acele SSIF-uri care practicau aceeasi marja ca si cea standard. In acest context este de asteptat ca intermediarii in cauza sa revizuiasca marimea acesteia si atunci pentru clientii lor impactul majorarii marjei sa fie mult mai mare”.

Barbulescu considea asa-zisa lupta dintre cele doua burse o fantezie, mai ales ca si BVB are produse derivate cu marja fixa si efectul ar fi acelasi.

“Exclud din start acest scenariu. Cine considera un razboi intre cele doua burse il sfatuiesc sa revizuiasca termenul si sa ii spuna concurenta. Daca rezultatul este in favoarea consumatorului (investitor) atunci sa continue aceasta stare”, a mai spus Barbulescu.

El completeaza cu ideea ca aceasta decizie isi gaseste locul la nivelul de dezvoltare al pietei de capital romanesti si va permite o elasticitate mai mare pentru simbolurile carora li se aplica aceasta masura, cand situatia o va cere.

“Pana in momentul actual astfel de situatii duceau inevitabil la blocajul tranzactionarii pe simbolul care atingea limitele de variatie si ramanea acolo. Consider ca pe viitor aceasta masura ar trebuie sa fie extinsa si catre celelalte actiuni”, a conchis analistul Prime Transaction.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri