3 / 6

Ghergus, Confident Invest: Nu am dorit majorarea limitei de variatie

Managerul Confident Invest, Nicolae Ghergus (foto), sustine ca decizia de majorare a limitei de variatie a fost una de compromis, si nu una de distrugere a vreuneia dintre burse.

“Ma situez printre cei care nu au dorit majorarea limitei de variatie a BVB, din motive rationale si de business. Limitele de variatie sunt specifice pietelor mici, ilichide, si au menirea de a proteja investitorii de miscari violente bazate pe zvonuri si informatii de ultim moment, care sunt greu de cuantificat in preturi si care genereaza actiuni subiective ale investitorilor. Ca repezentant al unei firme de brokeraj de retail, am motive temeinice sa doresc un tunel de tranzactionare strans, pentru ca doar 700 din cei peste 2000 de investitori care opereaza prin Confident Invest, tranzactioneaza online si sunt deci prezumati a putea reactiona rapid la volatilitate ridicata”, a declarat Ghergus, pentru Wall-Street.

El observa ca s-a declansat un “mic razboi” intre sustinatorii limitelor si cei ai ''pietelor libere'', bazate pe argumente de ordin subiectiv si bazate pe interesul propriu de business, care insa vor sa pozeze in aparatori ai binelui public.

“Pe de o parte, reprezentantii SSIF care isi bazeaza activitatea pe clienti profesionali, sustinatori ai eliminarii limitelor, aduc argumentul alinierii la pietele dezvoltate, pe principiul ca daca vorbim cu accent british capatam si ceva din distinctia de gentleman, uitand ca nu regulile si mentalitatile sunt reciproc determinate, si ca daca copiem Constitutia Statelor Unite nu devenim peste noapte americani, asa cum aplicarea regulilor de la London Stock Exchange nu ne aduce lichiditate si investitori”, explica el.

De cealalta parte, se afla aparatorii investitorilor ''cei multi'', retailerii, care “argumenteaza hilar nu cu faptul ca investitorii lor vor privi spectatori la 'avioane' de +50% si revenire in doua zile, de care vor afla din ziarul cu sinteza saptamanala, ci cu grija ajustarii marjelor la contractele futures sau CFD, de parca BVB ar deborda la acest capitol sau vreunul din administratorii pietelor de derivate din lume s-a sinucis sau a inchis pravalia cand Bursele au eliminat variatiile activelor spot”, continua oficialul Confident Invest.

Un alt argument care ar trebui sa duca in derizoriu aceasta contradictie, de data aceasta statistic si matematic, arata ca in 10 ani de limita de tranzactionare au fost doar cateva zile la fiecare emitent, cu nevoie de majorare / diminuare a limitei.

“Cat priveste 'miseii' din CNVM care au aprobat masura, ar face bine sa ia exemplu de la BNR si sa faca niste stress-teste atat operatorilor intermediari sau banci, cat si custozilor, depozitarelor si caselor de compensatie, pentru anumite scenarii, mai ales pentru instrumente financiare complexe, ca sa nu mai transpiram cand citim contestatiile din buletinul CNVM, si aflam ca apelurile in marja se trimiteau prin posta!”, conchide Nicolae Ghergus.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri