4 / 6

Beze, Aipc: Ne-a luat un an sa facem un sfert de pas inainte

Consultat de Wall-Street, Dumitru Beze (foto), presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), a declarat ca masurile sunt sunt luate foarte tarziu, in conditiile in care AIPC a propus eliminarea limitelor de acum un an, cand Stere Farmache “opera abuziv” sedinta de tranzactionare.

“Personal am insistat la conducerea BVB de acum un an sa fie scoase, intr-o intalnire organizata in sediul BVB, in octombrie 2008. Nu intelegem de ce s-au luat numai cateba actiuni pentru aceste masuri”, sustine el.

In opinia sa, bursa este libera, nu poate fi un mercurial unde cineva sa fixeze cat poate fi pretul unei actiuni.

“Aceasta masura era binevenita acum un an, acum e tardiva, partiala si incompleta, in seria de masuri de forma dar fara fond caracteristice institutiilor de pe piata de capital din Romania. Ne-a luat un an sa facem un sfert de pas inainte”, conchide Beze.

Pe 8 octombrie, pentru prima data in istoria bursei moderne, conducerea institutiei a decis suspendarea sedintei de tranzactionare din cazua prabusirilor dramatice ale indicilor.

BVB a decis oprirea tranzactionarii la ora 11:08. La acel moment, indicele BET pierdea 9,25%, BET-C 10,68%, iar BET-FI se apropia de limita maxima admisa, cu o pierdere de 14,64%. BET-XT afisa o scadere de 11,05%, iar BET-NG pierdea 10,26 procente.

La sfarsitul zilei, dupa ce panica fusese dispersata si lucrurile se mai linistisera, brokeri, manageri si analisti spuneau, la unison, ca aceasta zi nu va fi uitata prea curand.

Totusi, peste doua zile, Consiliul bursei a decis din nou suspendarea tranzactiilor intr-o forma usor cosmetizata: prelungirea perioadei de predeschidere pana la ora 16:00, ca urmare a prabusirii burselor internationale.

Pe 24 octombrie are loc ultima suspendare, cel putin pana la acest moment. De data aceasta, oprirea tranzactiilor a durat doar jumatate de ora, iar titlurile au inchis ziua cu scaderi mult mai ample decat in momentul suspendarii.

Bilantul celor mai importante evenimente din piata de capital in 2008

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri