3 / 5

Bancile si petrolul, in atentia investitorilor

Titlurile bancare au atras schimburi de 28 milioane lei in ultima saptamana, adica 28% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au inregistrat cea mai mare lichiditate din acest sector, de 13,28 milioane lei, si s-au ieftinit puternic - cu 5,47%, - pana la cotatia de 12,10 lei.

De asemenea, titlurile Banca Transilvania (TLV) au incheiat saptamana in scadere, dar mult mai usoara, de 0,63%, ultimul pret din sedinta de vineri fiind de 1,58 lei, iar tranzactiile saptamanale au insumat 11,23 milioane lei.

O tendinta similara s-a remarcat si pe singurul emitent international de la BVB, Erste Bank (EBS), actiunii bancii austriece pierzand 4,57% din valoare, la cursul de 121,20 lei, pe fondul unor schimburi de 3,25 milioane lei.

Si actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au ramas in atentia investitorilor in ultima saptamana, in contextul in care este asteptata oferta de preluare din partea companiei mama, The Rompetrol Group, controlata KazMunaiGaz. Astfel, schimburile cu actiuni RRC s-au ridicat la 5 milioane lei, dar cotatia nu a reusit sa reziste tendintei generale a pietei si a coborat cu 0,98%, la 0,0507 lei.

Grupul Rompetrol trebuie sa lanseze pana in 9 octombrie oferte de preluare la cele doua companii de pe Bursa pe care le controleaza (Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services), dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prelungit cu 30 de zile termenul pana la care sa intocmeasca rapoartele de evaluare pe baza carora sa anunte pretul de oferta.

Pe de alta parte, actiunile Petrom (SNP) au suferit in ultima saptamana o depreciere de 1,92%, la pretul de 0,2550 lei, pe un rulaj de 4,49 milioane lei.

Pe sectorul utilitatilor, actiunile Transgaz Medias (TGN) s-au ieftinit semnificativ - cu 5,50% - pana la pretul de 151,10 lei, in urma unor schimburi de 1,32 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) au afisat o scadere de 2,96%, la 13,10 lei, pe suportul unei lichiditati de 1,16 milioane lei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri