2 / 4

Pragul la SIF-uri si zona macro au declansat evolutii surprinzatoare

Poate cea mai mare surpriza facuta de bursa a fost evolutia nesperat de buna care a inceput in martie, cand nimeni nu mai credea in cresteri, spun specialistii.

“Intotdeauna exista situatii pe care nu le poti prevede in evolutiile bursiere, iar cel mai important este sa te adaptezi rapid la desfasurarea evenimentelor. Cred ca unul din cele mai importante momente a fost revenirea spectaculoasa a pietei din luna martie, atunci cand aproape nimeni nu mai era optimist si toti se asteptau la scaderi masive”, spune Gabriel Necula (foto).

In viziunea sa, cel mai important moment, ca si zona de timp, a fost primul trimestru, cand dupa minimele pietei a urmat revenirea spectaculoasa.

“Un alt moment care a influentat semnificativ piata a fost acela in care a inceput sa se vorbeasca despre pragul la SIF-uri. Acesta a marcat iarasi o evolutie foarte buna in special pe sectorul SIF”, explica brokerul Prime Transaction.

Pe de alta parte, Aldea se astepta la o revenire a pietelor de capital incepand cu a doua parte a anului, date fiind multitudinea de informatii negative si perspectivele totusi foarte sumbre din acel moment.

“Elementul de surpriza a fost reprezentat de interventia concertata a statelor importante in economii si reactia foarte pozitiva a pietelor de capital mature. Acesta a reprezentat punctul zero al redresarii pietelor financiare. Evolutia pietelor de capital ulterior acestui moment a fost rezultatul direct al acestor masuri”, explica el.

Pentru piata romaneasca, o perioada importanta a fost reprezentat de perioada de trecere a datelor de inregistrare pentru acordarea de dividende, multe companii oferind cuantumuri semnificative ale dividendelor si in felul acesta generand in randul investitorilor un interes deosebit pentru titlurile respective.

“Daca ne raportam la evolutia societatilor de investitii financiare, un moment important fost reprezentat in prima faza de discutiile privitoare la o posibila ridicarea a pragului de detinere iar in ultima perioada de discutarea in Senat a actului normativ care propune acest lucru”, a mai spus Aldea.

Per ansamblu, evolutia emitentilor a surprins piata romaneasca de capital.

Rares Sofariu, portofolio manager la KD Capital Management, vede o o antiteza intre evolutia bursei, care a raspuns in majoritatea timpului la stimuli externi, si a economiei reale din Romania.

“Unele din cele mai importante momente ele ar fi cresterea din septembrie, pragul SIF-urilor si evolutia buna a burselor mature cu care ne corelam”, sustine Sofariu.

Punctual, Georgiana Pacesila spune ca luna iunie a luat-o prin surprindere, cand se astepta la o corectie puternica, dar si decuplarea BVB de economia reala a Romaniei si „urmarirea” economiilor puternice, care se afla in cu totul alt punct al evolutiei.

„Momente importante ale acestor trei trimestre cred ca au fost revenirea lichiditatii la un nivel care da sperante, incepand cu al doilea trimestru, anunturile referitoare la imbunatatirea conditiilor macroeconomice la nivel global, precum si caruselul SIF-urilor si nesiguranta investitorilor in ceea ce priveste pragul de 1%”, a mai spus brokerul Confident Invest.

Cum s-au schimbat paradigmele bursei romanesti in primul an de criza


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri