3 / 4

Trend ascendent pentru finalul anului?

Pentru ultimele trei luni din acest an, estimarile specialistilor sunt optimiste, desi, din sfera politica sau economica, inca sunt asteptate evenimente in masura sa provoace rasturnari de situatie.

Rares Sofariu (foto) asteapta o imbunatatire a mediului macroeconomic, dar spera si in revenirea climatului politic. Pentru finalul anului, el isi doreste un trend ascendent si raportari ale emitentilor peste asteptari.

Georgiana Pacesila evita sa faca o estimare clara, mai ales ca urmatoarele 3 luni vor contine evenimente atat din domeniul economic, cat si din sfera politica si va fi interesant sa vedem in ce parte va atarna balanta.

„Vom asista la raportarile rezultatelor financiare ale trimestrului III din partea emitentilor si cred ca acestea vor fi bune pentru acelea care au anuntat inca din primul trimestru masuri de reorganizare a activitatii si de calibrare a acesteia la actuala cerere. Companiile la care ma refer au avut un parcurs satisfacator si in trimestrul II. Cred totusi ca bursa nu are cum sa nu fie afectata de clasa politica absolut penibila, cel putin in momentul de fata”, conchide Pacesila.

Pe de alta parte, chiar daca cresterea puternica a majoritatii indicilor la nivel global mareste pe termen scurt riscul unor corectii negative, perspectiva pozitiva a iesirii din recesiune pentru economiile importante si semnalele pozitive venite la nivel global sustin in continuare, pe termen mediu, ideea continuarii trendului ascendent, explica Aldea.

“Din punct de vedere al evolutiei din ultima luna a anului, este posibil ca aceasta, traditional, sa fie similara cu cea de anul trecut, adica de crestere, diferenta semnificativa fiind ca sfarsitul acestui an va gasi probabil pietele de capital pe trend crescator pe cand anul trecut am avut numai un contratrend pozitiv intr-un trend principal descendent”, sustine el.

Comparativ cu finele anului trecut vom avea, cel mai probabil, aprecieri importante pe toti indicii si o situatie economica globala ameliorata simtitor, fara a putea insa sa spunem ca au fost eliminate toate efectele negative ale crizei financiare mondiale, a continuat brokerul Intercapital Invest.

Si Gabriel Necula are asteptari pozitive penttru ultimul trimestru, desi este posibil sa vedem si o corectie normala a pietei, dupa acest rally, care sa valideze trendul de revenire. Mai mult, urmatoarele luni vor fi bune pentru investitorii pe termen lung care vor sa intre in piata.

”Pentru piata bursiera sfarsitul anului cred ca va fi pozitiv, cu asteptari mari pentru 2010, desi starea economiei romanesti nu cred ca va fi roza, dar vor fi sperante pentru anul urmator. Sunt niste riscuri care pot veni din exterior printr-o deteriorare a economiilor dezvoltate, dar planurile de stimulare si sustinere cred ca vor asigura buna depasire a acestei crize. Corelarea cu marile burse reprezinta inca elementul determinant in evolutia bursei de la Bucuresti”, conchide Necula.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri