1 / 7

Cel mai optimist broker, pe cea mai verde piata

De mai bine de un an, piata de capital traverseaza o perioada in care volatilitatea este la cote maxime, increderea investitorilor scade proportional cu cotatiile actiunilor si lichiditatea este anemica. Brokerii s-au vazut nevoiti sa isi reorienteze afacerile spre domenii care sa ii mentina pe linia de plutire. Tendinta generala a fost de pozitionare pe pietele externe, ca o alternativa matura si lichida pentru investitori.

In acest context, Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, cunoscut ca unul din cei mai optimisti brokeri romani, a gasit o piata in care imbina pasiunea pentru trading cu grija pentru mediu.

Astfel, el este singurul broker roman prezent cu drepturi depline pe cea mai verde piata din lume: Bluenext, bursa de mediu dezvoltata in 2007 de NYSE Euronext si grupul bancar francez de stat Caisse des Depots.

Pe bursa de la Bluenext se tranzactioneaza certificate de emisii de dioxid de carbon, de gaze cu efect de sera, investitorii avand acces la spot, derivate si indici.

Simionescu povesteste, intr-un interviu exclusiv acordat Wall-Street, ca procesul de admitere a inceput in prima parte a anului 2008. Motivul acestei reorientari: starea pietei financiare romanesti.

“Lipsa culturii financiare se face simtita si progresele vizibile in zona financiara intarzie sa apara. In primul trimestru al anului trecut am inceput demersurile de a accede pietele dezvoltate. Accesul e dificil, jucatorii sunt de talie imensa si isi permit sa mentina un nivel foarte ridicat al conditiilor de acces, de la resursele financiare si umane pana la cele organizatorice si de studii”, explica managerul.

In acest demers, compania a mers pe trei cai: membru cu drepturi depline la Euronext, introducing broker la una din marile case de brokeraj deja prezente acolo sau prezenta prin intermediul unor membri deja existenti.

“Am avut succes in a fi admisi cu drepturi depline, avem acces la toate pietele financiare si oferim servicii similare celor din vest clientilor din Romania. Printre toate pietele administrate de Euronext este si Bluenext, cea mai mare bursa de mediu din lume”, explica Simionescu.

Aceasta piata numara, in prezent, 104 membri activi, nume de talie internationala, precum Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, E.On Energy Trading, Gazprom, Fortis, JP Morgan, Merril Lynch, Nomura, Morgan Stanley sau Royal Bank of Scotland.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri