3 / 7

Avantajele certificatelor de emisii de CO2

La pretul de piata din prezent, se pot crea resurse financiare de ordinul a circa 3 miliarde de euro anual, din 2008 pana in 2012, cand trebuie reduse emisiile de gaze cu 8 procente.

In caz contrar, Romania va fi penalizata cu 100 de euro pe tona de dioxid de carbon emisa peste noxele admise si obligatia de a cumpara certificatul (ce echivaleaza cu o tona de CO2), pentru a putea continua activitatea.

Simionescu spune ca studiile de piata arata ca, desi o serie de producatori si-au oprit activitatea din cauza crizei, deficitele tarii in acest sens s-au adancit si Romania se va vedea nevoita sa cumpere certificatele, pentru a face fata exigentelor protocolului de la Kyoto.

”Grupul Vienna s-a angajat foarte puternic in aceasta directie, acordam consultanta, asiguram financiar din surse bancare, europene sau private. Sunt foarte multi dezvoltatori de proiecte care pot beneficia de implementarea in comun (permite investitorilor privati sa se alature proiectelor de reducere a emisiilor de gaze). Comisia Europeana aloca un alt tip de certificate, care se tranzactioneaza pe piata de mediu si sunt avantajoase din punct de vedere al rentabilitatii”, sustine Simionescu.

In aceasta directie, in tara noastra sunt cateva centrale eoliene construite si cateva centrale termice, precum cele de la Craiova, Turceni, Rovinari sau Deva care au astfel de proiecte intr-o faza avansata si pot beneficia de resurse financiare consistente.

Pe de alta parte, producatori precum Sidex, Alro, Alum Tulcea sau Rafo Onesti au inchis productia si au ramas cu surplus de certificate, de sute de milioane de euro.

“O parte au ales sa le vanda, iar altii au venit la Guvern sa planga dupa ajutoare de stat. Trebuie sa existe si intelepciune politica si sa ajute companiile in impas, dar ei inca nu inteleg bine fenomenul. Mi-e ciuda cand vad ca nu facem nimic. Tarile din jurul nostru se misca si noi suntem ultimii. Multi nu inteleg ce fluxuri financiare genereaza, dar nici beneficiile pe care le aduce. Cel ce investeste poate obtine randamente ridicate, mai ales ca pretul certificatelor creste spre maturitate, iar cel care vinde obtine resurse financiare, dezvolta si reduce noxele de poluare”, a mai spus managerul Vienna Investment.

Un alt aspect pe care compania il sustine este taxarea cetateanului pentru poluarea pe care o face. Simionescu sustine ca grupul Vienna crede ca este cazul ca fiecare sa se gandeasca la aspectele de mediu.

“Trebuie sa luam in serios aceasta problema, daca vrem ca urmasii nostri sa aiba posibilitatea sa traiasca intr-un mediu comparabil cu cel in care traim noi. Altfel, ultimele studii arata ca viata pe Terra va disparea dupa anul 2050, daca ritmul de poluare ramane la fel. Este unul din motivele pentru care ma implic atat de mult”, explica Adrian Simionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri