4 / 7

Pasiunea pentru trading si grija pentru mediu

Vienna Investment Trust a decis reorientarea business-ului dintr-un motiv simplu: piata romaneasca nu mai era atractiva.

Simionescu spune ca Romania trebuia sa fie parte la acest proces si romanii trebuie sa aiba acces la astfel de produse, mai ales ca ultimele studii arata ca peste jumatate din populatia tarii este constienta de efectele incalzirii globale.

“Asa cum in piata de capital am pionieri, suntem si in domeniul mediului si energia regenerabila. Suntem prima companie de brokeraj romaneasca membra a unei astfel de burse si ne implicam activ. Astfel, 80 de procente din resursele grupului sunt destinate productiei de energie verde si proiectelor de reducere a poluarii”, explica Simionescu.

In plus, toata experienta din pietele financiare ii este de folos in acest context, unde majoritatea participantilor sunt mai degraba foarte buni tehnicieni.

Brokerul spune cu entuziasm ca pe langa proiectul cu energie verde, grupul are in plan lansarea de produse financiare structurate, asigurarea de finantari si deschiderea acestui domeniu catre romani, mai ales ca sunt multi investitori precum Gazprom, ce au in plan lansarea barilului de petrol cu dreptul de poluare inclus.

“Este un mediu nou ce evolueaza cu o viteza fantastica, zilnic apar produse noi si sofisticate, instrumente financiare. Este o piata ca oricare alta, dar cu produse specializate de mediu. In acest fel, reusesc sa imbin pasiunea pentru trading cu grija pentru mediu, si imi doresc ca tara noastra sa se implice activ, mai ales ca traversam o perioada de entuziasm in domeniu, in intreaga lume”, explica Simionescu.

In ultimii ani, lichiditatea bursei Bluenext a crescut de cateva ori de la an la an, pe fondul constientizarii efectelor incalzirii globale de mai multe state.

Nu aceeasi evolutia a avut-o, insa, pretul certificatelor de CO2, care in prezent este cu 45% mai jos decat maximul de 30 euro/certificate, atins in 2008.

In primavara acestui an, pretul a coborat chiar la 3 euro, pentru ca multi se asteptau ca o mare parte a companiilor din domeniu sa falimenteze din cauza crizei.

Admiterea ca membru in cadul Bluenext nu a fost un pas usor, sunt costuri si cerinte foarte ridicate, dar Simionescu a avut parte si de sustinerea grupului, din punct de vedere al resurselor financiare, umane, infrastructura, dar si lobby.

Investitia depaseste cu mult un million de euro, si va fi recuperata, in cel mai pesimist scenariu, in 7-10 ani.

Desi compania are cativa specialisti pe probleme de mediu, pregatiti la scolile din vest, cerintele de admitere sunt exigente si tin cont de experienta profesionala, studii, atestate pentru engleza si franceza, dar si un depozit consistent la o banca cu rating AAA+ (Caisse des Depots, in cazul Vienna). Astfel, Adrian Simionescu este singurul trader admis pe platforma de tranzactionare.

“Si piata financiara si cea de energie fac parte din mine si eu din ele. Nu pot sa renunt la niciuna. Insa, ma simt frustrat cand vad ce frumos evolueaza pietele straine, ca lichiditate, investitori, maturitate si simt asta mai mult de cand sunt implicat direct pe aceste piete. Eu inca mai cred ca si piata romaneasca are un potential ridicat”, spune brokerul.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri