3 / 4

Conturile administrate – un produs cu potential

Administrarea individuala a conturilor clientilor este un produs oferit de cateva firma de brokeraj din Romania, care se adreseaza unor clienti premium, cu venituri peste medie, oameni care nu au timp sa investeasca pe bursa si prefera sa lucreze cu un manager de portofoliu.

Enache spune ca in aceste perioade de volatilitate maxima, un investitor individual poate rata momente si evenimente importante, mai ales daca activitatea de zi cu zi ii solicita mult timp, pe cand un administrator profesionist monitorizeaza intreaga zi evolutia pietei profitand in favoarea clientilor sai de momentele favorabile. Suma minima pentru desciderea unui cont administrat este de 10.000 de euro, fiind un produs deocamdata putin utilizat in tara noastra.

Practic, este vorba de acelasi produs ca in cadrul administrarii portofoliilor de catre SAI-uri, dar cu mici diferente.

Astfel, daca un administrator de fond trebuie sa lucreze cu un SSIF pentru serviciile din piata de capital, brokerul are avantajul accesului direct, deci analize, stiri si viteza de reactie in timp real.

Insa, dezavatajul este legat de produsele bancare. Enache a explicat ca SAI-urile beneficiaza de imputerniciri de la clienti pentru conturile bancare, putand utiliza o intreaga gama de produse bancare, in timp ce in cazul unui broker reglementarile CNVM limiteaza libertatea de actiune a administratorului in utilizarea produselor bancare pe banii clientilor.

Silviu Enache spune ca si portofoliile administrate de KD au trecut printr-o restructurare, inca din primavara anului trecut, cand s-a pus miza pe mai multa prudenta si atentie in a mentine un nivel acceptabil al randamentului.

In cazul portofoliilor individuale, decizia de investire apartine administratorului de cont care in functie de profilul investitional al clientului si de nivelul de risc acceptat de client structureaza portofoliul si tranzactioneaza pe contul clientului.

Riscurile acestui produs sunt aceleasi, specifice pietei de capital: fluctuatia preturilor pietei, riscul momentului, riscul politic si de tara, riscul jurisdictional, riscul de lichiditate, riscul cursului de schimb, riscul ratei dobanzii, riscul de volatilitate, riscul agregarii, riscul concentrarii(al diversificarii), riscul operational.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri