3 / 4

Preturi cu discount fata de regiune

Din februarie 2009 pana in prezent, pe fondul unui context global imbunatatit, indicii BVB au consemnat aprecieri importante, emitentii listati inregistrand aprecieri de peste 150%.

“In ciuda acestui trend agresiv de crestere, companiile de la BVB se tranzactioneaza in continuare cu discount comparativ cu tarile din regiune sau alte societati listate pe burse din Europa de Vest. Exceptand sectorul de farmaceutice si servicii, in medie celelalte sectoare reprezentate in structura emitentilor de la BVB se tranzactioneaza in prezent cu un discount semnificativ daca avem in vedere indicatorul P/S”, se mai arata in raport.

Analizand valorile indicatorul P/B, toate sectoarele de la BVB se tranzactioneaza cu discount fata de pietele europene din Vest.

Cantarind situatia prin prisma indicatorului P/E situatia este mai putin incurajatoare, putine companii prezentand atractivitate din acest punct de vedere.

Analistul Intercapital spune ca acest decalaj poate fi explicat de situatia interna din prezent si de incadrarea Romaniei pe ultimele locuri in randul tarilor emergente din Europa de Est pe baza performantelor macroeconomice, discountul aratand de fapt perceptia pentru risc in legatura cu investitiile in active romanesti.

Totusi, in conditiile mentinerii unei situatii pozitive pe plan extern, companiile romanesti vor tinde sa recupereze acest decalaj mai ales ca acesta este dat de multipli mai putin sensibili la variatii negative ale indicatorilor financiari care ii genereaza.

“Astfel, chiar daca anul 2010 nu va fi unul pozitiv pentru mediul economic romanesc, multiplii P/B si P/S vor inregistra variatii mai modeste si vor ramane in continuare unii atractivi. Indicatori precum veniturile si capitalul propriu vor fi mai putin volatili in comparatie cu profiturile emitentilor listati”.

Mai mult, in conditiile mentinerii unui climat economic global propice si pe masura scaderii aversiunii fata de risc, pietele emergente ar trebui sa inregistreze evolutii mai bune in comparatie cu celelalte piete mai dezvoltate, fiind normal sa existe inversul situatiei actuale—prin prisma unui potential mai riicat, multiplii mai mari pe pietele emergente.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri