2 / 5

Lichiditatea totala a crescut vizibil

“Saptamana agitata la BVB cu evolutii contradictorii ale cotatiilor pe fondul unor valori ale tranzactiilor si volatilitati in crestere. Astfel, daca pana miercuri am putut consemna o dinamica pozitiva la nivelul tuturor indicilor si majoritatii companiilor, incepand de joi, odata cu semnalele negative si accentele de panica survenite la nivelul pietelor de capital internationale, am inregistrat si pe bursa noastra scaderi insemnate de cotatii, exceptand BET-FI ceilalti indici incheind saptamana pe minus”, informeaza un raport de analiza al Intercapital Invest.


BET-FI a inchis saptamana cu un plus de 2,35% fata de cea precedenta, reusind sa pastreze o parte din avansul obtinut in primele trei zile ale saptamanii.

Cel mai afectat de corectiile din cea de-a doua parte a saptamanii a fost BET-NG, care a inregistrat o scadere saptamanala de 2,26%, pe fondul scaderii puternice din aceasta saptamana a titlurilor Rompetrol Rafinare, compania detinand in indice o pondere de aproape 30%.


Lichiditatea pietei a crescut semnificativ in saptamana curenta fata de precedenta, volatilitatea cotatiilor determinand speculatorii sa devina mai activi.

“ Din punct de vedere tehnic, exceptand BET-FI, ceilalti indici au incercat depasirea maximelor din acest an, dupa mai multe saptamani de evolutii preponderent laterale, insa au dat mai degraba senzatia a unui false break. Elementul decisiv care a stopat spargerea rezistentelor in sus a fost panica resimtita in ultimile doua zile ale saptamanii pe pietele externe, atunci cand stirea ca cel mai mare dezvoltator imobiliar din Dubai, cu datorii de peste 60 miliarde dolari, a solicitat creditorilor o amanare a platilor, a speriat investitorii de pe pietele internationale, readucand in actualitate intrebarea daca intradevar criza globala a luat sfarsit”, au explicat specialistii Intercapital.

Corectiile severe ale pietelor europene si asiatice de joi si din prima parte a zilei de vineri au afectat si indicele BET-FI, acesta nereusind sa depaseasca nivelul de rezistenta de la 24.000 puncte.

Redeschiderea discutiilor cu privire la o posibila aprobare in Camera Deputatilor a proiectului de lege pentru modificarea pragului la SIFuri a reprezentat probabil pentru investitori un factor motivator important care, coroborat cu o prezenta mai activa a speculatorilor, a avut ca efect o crestere a valorii tranzactiilor pe acest segment, ponderea in total tranzactii BVB depasind 60%.

“Societatile care au adus aportul cel mai important la cresterea valorii indicelui si de asemenea a tranzactiilor din ultima perioada sunt SIF Oltenia si SIF Moldova, ambele preferate ale speculatorilor”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri