2 / 5

Care au fost motivele scaderii lichiditatii?

Instabilitatea economica, scaderea increderii in zona financiara si cresterea aversiunii la risc au fost principalele motive ale scaderii lichiditatii in acest an.

“Scaderile abrupte ale cotatiilor, datorate vanzarilor puternice ale investitorilor straini in prima faza au determinat o lipsa de incredere in a investi si, drept urmare, aceasta stare a condus la retragerea multor sume din activitatea curenta”, este de parere Gabriel Necula (foto).

Pe de alta parte, Snagoveanu crede ca instabilitatea economica, ce se face simtita in continuare, a fost principalul motiv al micsorarii rulajelor.

“Intr-un astfel de mediu investitorii prefera sa mizeze pe instrumente cu risc scazut si produse ce aduc randamente mai scazute, dar mai sigure. Canalele media au asociat criza economica in general de pietele de capital, iar micii investitori au devenit sceptici”, explica el.

Cu timpul insa, pe fundalul unor evolutii mai pozitive, o parte dintre acestia au hotarat sa revina la tranzactionare si acest proces functioneaza in continuare, a constatat brokerul Tradeville.

Un alt motiv important este discountul semnificativ la care se tranzactioneaza marea majoritate a actiunilor bursiere fata de maximele din 2007, crede Adi Lupsan.

Mai mult, anul 2009 nu a adus noi listari de actiuni sau obligatiuni la BVB in conditiile in care si asa adancimea pietei romanesti este una dintre cele mai reduse din regiune.

In acest an, au fost doar doua IPO-uri facute la BVB, ambele efectuate de catre de OTP Asset Management si intermediate de Intercapital Invest.

“Prezenta mai activa a investitorilor orientati spre speculatie, avand in vedere fluctuatiile mari de pret din acest an, a fost factorul cel mai important din mentinerea unei lichiditati rezonabile pentru piata romaneasca. Contextul macroeconomic instabil de care a avut parte piata romaneasca a tinut la distanta si investitorii sofisticati nerezidenti care au adoptat, cel putin pana in prezent, o strategie mai degraba pasiva, amanand deocamdata momentul achizitiilor semnificative”, a mai spus Lupsan.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri