3 / 5

Business-urile din brokeraj, afectate de criza lichiditatii

Brokerul Tradeville spune ca majoritatea clientilor raman sensibili la orice evolutie negativa, pe fondul unui mediu economic destul de incert.

“Stirile, raportarile economice, sunt consumate rapid de la o sedinta la alta. Desigur, in spatele ambelor directii ale evolutiei a stat in multe momente incertitudinea, judecand dupa marimea volumelor, respectiv numarul de puncte procentuale”, explica Snagoveanu.

Pe de alta parte, business-urile brokerilor au fost destul de afectate de scaderea lichiditatii, din simplul motiv ca mare parte din veniturile lor proveneau din comisioane, deci din rulaje.

Lupsan clasifica participantii la piata in doua categorii: SSIF-uri pe care criza actuala i-a prins pe picior gresit si brokeri care au reusit sa anticipeze corect evolutia pietei.

La prima categorie, efectele crizei se regasesc special in scaderea cotei de piata si in inregistrarea unor pierderi semnificative din resursele proprii.

“Efectele negative pot fi recuperate in urmatorii ani, dar costurile vor fi semnificativ mai mari fata de competitori, in conditiile unei concurente acerbe”, explica el.

A doua categorie se refera la cei care au reusit sa anticipeze corect evolutia ultimilor ani si care si-au consolidat cota de piata sau chiar au reusit s-o imbunatateasca semnificativ.

“Cred ca acestia din urma vor fi participantii care vor beneficia cel mai mult de potentialul ridicat pe care il poate oferi piata de capital din Romania in urmatorii ani”, a mai spus Lupsan.

Reprezentantul Prime Transaction spune ca problema preturilor din ce in ce mai mici a afectat compania la nivelul clientilor care isi pierdeau increderea in valoarea investitiilor facute, iar unii s-au si retras de frica de pe bursa.

Pe de alta parte, lipsa de lichiditate s-a transpus in scaderea veniturilor tuturor companiilor de brokeraj si in mod evident a dus la restructurare si la regandirea activitatii, a completat brokerul.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri