2 / 4

Cum vaslesc membrii Consiliului in vremuri de criza

Dupa criza Bursei din 1998-1999, au urmat numai ani de apreciere in piata, datorata cresterii economiei. Dar nimeni nu s-a antrenat sa accelereze ritmul de apreciere al Bursei.

“Actualul Consiliu al Bursei are o activitate foarte criticabila. De cand a inceput mandatul, eu l-am vazut ca intr-o cursa de rafting (n.r. – sport nautic ce presupune coborarea de rauri repezi de munte, cu barci pneumatice). De sus, de unde raul curgea cu viteza, ei vasleau si inaintau. Dar cand raul nu mai curge, chiar trebuie sa tragi de vasle, iar acolo unde este involburat e suficient sa iti mentii echilibrul. Ei n-au fost antrenati pentru asta si senzatia mea este ca dupa ce nu a mai curs apa, au vaslit toti cu mana dreapta si s-au invartit in cerc”, explica seful Confident Invest.

Pana la urma, nu exista un singur vinovat pentru aceasta situatie, asa cum nu exista o solutie salvatoare. Dar macar sa fie un grup de oameni, care sa schiteze viitorul.

Ghergus reproseaza actualului Consiliu ca nu a avut nicio strategie, in sens corporativ, aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor.

“Membrii consiliului, desi luati separat, sunt oameni cu calitati, in intregul lor nu au o strategie, desi efortul fiecarui conducator trebuie canalizat exclusiv in aces scop. Nu s-a functionat dupa un plan cu obiective punctuale si chiar daca au fost cateva demersuri bune, nu am vazut nimic inchegat si de viitor. Oricat de profesionisti ar fi oamenii, oricat de bine intentionati si oricat de energici, daca nu e un plan, nu stim exact unde ne indreptam”, explica el.

Astfel, reprosurile principale se indreapta spre lipsa realizarilor importante si a unei strategii a actualului Consiliu, unul extrem de tensionat, in care membrii au venit, au plecat sau au fost dati afara prin efectul legii.

Seful Confident admite ca administratorii au, in principiu, cateva calitati foarte importante pentru functia lor. “Nu stiu ce s-a intamplat. Cred ca si-au pierdut mare parte din energie pe tensiunile dintre ei si nu tineau cont nici de reprosurile si nici de sugestiile venite din AGA”.

Un alt element pe care Ghergus il reproseaza este acela ca Bursa este “repetenta la guvernanta corporativa”. El spune ca au fost multe tensiuni intre administratori si executiv sau momente in care un grup minoritar din Consiliu isi impunea deciziile. Mai mult, unii administratori se plangeau actionarilor ca nu se inteleg cu executivii.

“Sunt elemente minimale de guvernanta corporativa. Bursa trebuie sa fie un exemplu in acest sens pentru emitenti, dar ce model le ofera astfel?”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri