3 / 4

Are Ghergus reteta-minune pentru cresterea si dezvoltarea Bursei?

Nicolae Ghergus nu promite miracole sau dezvoltarea peste noapte a Bursei pentru ca stie ca nu exista retete-minune.

“Nu vad o solutie majora in acest sens, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incercam sa ne facem mai vizibili la nivelul clasei politice. Suntem vocali, ne auzim unii pe altii prin paginile ziarelor financiare si majoritatea opiniilor sunt foarte bune. Dar doar atat. Oare oamenii politici le citesc? Ce relevanta are presa de business pentru ei?”, se intreaba seful Confident, mentionand ca doar tabloidele prezinta interes pentru mediul politic.

In ce priveste adaptarea si integrarea sa in viitorul consiliu, in eventualitatea in care ar fi ales la Adunarea Generala a Actionarilor din 20 februarie, Ghergus pleaca de la o premisa optimista. “Daca dupa doua mandate la Asociatia Brokerilor am ajuns sa ma inteleg chiar si cu Dan Paul (n.r. – Presedintele AB), inseamna ca sunt o persoana extrem de concilianta”, glumeste el.

Una din ideile pe care Ghergus le sustine a tot fost vehiculata si dezbatuta, in incercarea de a fi reluata.

Aceasta a aparut in urma cu cativa ani si presupune ca orice companie inregistrata in Romania, tranzactionata pe o piata reglementata si care a aderat la un cod de guvernanta corporativa, sa fie subimpozitata cu o valoarea nu foarte mare, dar semnificativa( de exemplu, de la 16% la 15%).

“Din punct de vedere juridic, masura nu este anticoncurentiala, pentru ca ne referim la orice societate din Romania, listata, si nu incarca nici regulile UE, pentru ca poate fi tranzactionata la orice Bursa”, explica Ghergus.

Chiar daca diferenta de 7% de impozit reprezinta un mic discount, un impozit pe care statul l-ar pierde, exista si multe avantaje. Astfel, seful Confident spune ca ar castiga foarte multa transparenta din partea companiei, isi reduce cheltuielile de control si supraveghere a companiei respective si castiga impozite datorate de investitori.

“Am inteles ca guvernele sunt dispuse la orice masura, daca le arati cum pot inlocui o facilitate. Cred ca suntem capabili sa facem asta. Nu este ideea mea, s-a discutat acum 4 ani, s-a mers la Ministerul de Finante, unde li s-a spus ca este o masura greu de realizat. Dar trebuie reluata si implementata”, explica Ghergus.

In final, brokerul spune ca nu vrea sa isi faca niciun fel de campanie, pentru a fi ales in functie. “Avem tendinta sa copiem tot ce se intampla la nivel politic si sa facem lucruri din mimetism”.

Avand exemplul ultimelor doua alegeri la Consiliul Bursei, care au fost “pitoresti”, cu echipe, campanii, negocieri in culise, Ghergus nu adopta aceasta strategie.

“Nu cred ca genul acesta de abordare merge in afaceri si, cu atat mai putin, intr-un mediu care ar trebui sa fie simbolul transparentei”, conchide el.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri