2 / 6

Ce cauta polonezii in potentialii emitenti?

Anul trecut, pe bursa din Varsovia s-au derulat 38 de oferte publice de listare, cu o valoare totala de 1,5 miliarde euro, fiind piata europeana cu cele mai multe IPO-uri. In 2008, WSE a fost pe locul al doilea de pe continent, cu 91 de IPO-uri in valoare de 2,5 miliarde de euro.

In mod normal, valoarea minima a unui IPO derulat la WSE este in general in jurul a 15 milioane euro, ceea ce inseamna o valoare totala minima de aproximativ 25 milioane euro, luand in calcul si componenta locala, din Romania, explica Razvan Pasol (foto).

Mai mult, din discutiile avute cu oficialii polonezi, managerul Intercapital a constatat ca sunt interesati de companii din domenii precum IT, comunicatii, energie, farmaceutice, industria alimentara.

Alexandru Ioan crede ca Bursa din Varsovia este interesata de companii mici si mijlocii, din sectoare de perspectiva pentru tara noastra, dinamice, ce doresc sa se finanteze pe piata si sa se dezvolte cu ajutorul pietei de capital catre pietele internationale de investitii.

“Listarea ar putea fi un mare avantaj, in conditiile in care economia globala isi va reveni treptat”, explica brokerul.

Tinand cont de numarul mare de companii listate, este posibil ca si criteriile de selectie sa fie mai exigente si succesul conditionat de multi factori.

Pasol crede ca aceste conditii sunt in general aceleasi care asigura si succesul unui IPO in Romania: profitabilitate, rate bune de crestere a activitatii si a profiturilor, pozitie de top in industria in care activeaza, perspective bune de crestere (eventual si in afara Romaniei), management performant, reputatie si un brand puternic, situatie financiara solida.

„Succesul va fi cu atat mai mare in cazul unei companii cu reputatie internationala sau deja cunoscuta in Polonia, dar in afara de aceasta, ca si in cazul pietei din Romania, esentiale pentru succesul unui IPO sunt rezultatele financiare si perspectivele pozitive si in crestere ale emitentului”, a comentat Darius Cipariu.

In acelasi timp, reprezentantul KBC crede ca transparenta si seriozitatea din partea reprezentantilor companiei catre investitori si o abordare matura asupra relatiei dintre emitent si investitori sunt conditii esentiale.

“O rata mai mare de succes poate fi obtinuta si in cazul in care compania care intentioneaza sa isi coteze actiunile pe piata straina are deja o prezenta (comerciala ori de alta natura) in tara respectiva, incat compania sa fie deja cunoscuta”, a explicat Ioan.

Mai mult, alegerea brokerului este cruciala in operatiunea de listare, in special in cazul in care aceasta se face printr-o noua emisiune de actiuni. Credibilitatea brokerului si capacitatea de distributie pot face usor diferenta intre o listare nereusita si una realizata cu succes.

Ca in orice demers de acest gen, exista si riscuri. Unul major, in viziunea directorului Intercapital Invest, este ca investitorii de la WSE fie sa nu fie interesati, fie sa nu fie convinsi de povestea companiei respective.

“Oricum, investitorii respectivi vor percepe IPO-ul unei companii romanesti ca avand riscuri mai mari decat cel al unei companii locale - este ca si cum in Romania am lista o companie din Ucraina sau Republica Moldova, de exemplu. Din acest punct de vedere, rolul esential este cel al intermediarilor, atat cel roman, cat si cel polonez”, a continuat Pasol.

Astfel, exista riscul neincheierii cu succes a ofertei publice, caz in care investitorii nu subscriu in totalitate actiunile oferite spre vanzare de catre emitent si nu sunt indeplinite conditiile necesare listarii.

Un al doilea caz poate aparea dupa ce compania este listata la bursa si este reprezentat de lipsa lichiditatii, a explicat Cipariu.

Pe de alta parte, in afara dezavantajelor generale privitoare la listare prezentate mai sus si cele privitoare la potentialele costuri mari (raportate la posibilitatile micilor companii), putem adauga si riscuri de natura politica si, uneori, riscuri valutare.

Diferentele de legislatie trebuie, de asemenea, avute in calcul, insa prin aderarea la UE acestea au fost estompate, a mai explicat Alexandru Ioan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri