5 / 6

BVB, in contextul intern si international

Inceputul de an a adus o noutate pentru piata de capital romaneasca si, in acelasi timp, o noua provocare pentru Bursa de Valori Bucuresti: piata spot de la Sibiu.

Chiar daca este un proiect pe termen lung si conditionat de multe aspecte, parteneriatul cu Bursa din Varsovia poate fi considerat un punct de atractie pentru companiile romanesti.

Anca Dumitru a explicat ca orice forma de concurenta, cata vreme este corecta, nu ii sperie, ci mai degraba ii mobilizeaza.

Mai mult, avantajul Bursei din Varsovia nu este un punct in minus pentru BVB, pentru ca orice emitent al bursei bucurestene se poate list ape orice alta piata europeana cu care Depozitarul Central are conexiuni.

“Acest aspect nu a fost intens promovat pentru ca nu am vazut interes din partea companiilor sa se listeze, cu atat mai putin sa mearga si pe alta Bursa. Oricum, potentialul emitentului este mult mai mare in tara in care activeaza, pentru ca este promovat de brokeri si are vizibilitate. Intr-o alta tara, cu o bursa mai mare, promovarea este mai dificila”, explica Dumitru.

Pe de alta parte, in cazul unei duble listari sunt si dificultati logistice, cu actionari din alta tara, obligativitatea raportarilor in alta limba, plus costurile aferente. Emitentii sunt cei care-si vor evalua costurile si avantajele si vor decide in consecinta.

In ce priveste colaborarea internationala,
exista memorandum-uri si comunicari cu mai multe burse si organizatii internationale. Mai mult, BVB este pe cale de a incheia o noua colaborare cu bursa din Johannesburg, care desi nu este in Uniunea Europeana si mai putin cunoscuta investitorilor, are performante interesante si multe experiente de impartasit.

Si pe plan local, politic mai ales, Bursa are o colaborare buna cu autoritatile, poarte discutii cu Ministerul Finantelor, al Economiei si cu parlamentarii.

Mai mult, Anca Dumitru a spus ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a participat la Clubul Brokerilor unde a discutat diverse probleme cu brokerii, a dat sfaturi si a raspuns la intrebari.

“Cred ca astfel s-au creat bazele unei colaborari foarte bune pe perioada urmatoare”, considera directorul BVB.

Astfel, cu o serie de proiecte ambitioase pe agenda,
planuri de crestere si dezvoltare si tot mai aproape de momentul listarii, directorul Bursei de la Bucuresti incepe un an ce are toate sansele sa devina memorabil in istoria pietei de capital moderne. Succesul este conditionat de mai multi factori, iar dezideratul dezvoltarii continue a bursei va ramane cel mai important scop al acestui business.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri