2 / 7

Pasi marunti spre listarea la BVB in 2010

In privinta listarii, Ionut Popescu (foto) a declarat ca ar putea avea loc in acest an, singura problema fiind de natura legala, adica modificarea ordonantei 81.

"Problema legala este modificarea ordonantei 81, astfel incat listarea sa nu fie precedata de o oferta publica. Acum sunt 3.200 de actionari si un free-float de 40% si nu ar mai fi nevoie de o oferta publica", a spus Popescu, mentionand ca reprezentantii Comisiei au dat dovada de o deschidere totala in discutii.

El a explicat ca o listare directa, fara sa fie precedata de un IPO (oferta publica initiala), este cea mai rapida metoda prin care Fondul poate fi adus la cota Bursei.

“Nu excludem varianta unei duble listari, mai ales ca si cei de la Franklin Templeton au in calcul aceasta idee, fiind interesati de Bursa din Londra. Dar cred ca prioritatea noastra este listarea fondului la Bursa din Bucurestil, urmand ca pasul urmator sa fie in grija administratorului”, a explicat Popescu.

Popescu nu exclude o dubla listare, pe BVB si pe bursa londoneza, mai ales ca si "Franklin Templeton ar merge pe aceasta varianta".

"Eu am cerut Asociatiei Brokerilor ca Fondul Proprietatea sa nu fie prima listare pe mecanismul ROTC, pentru a vedea modul in care functioneaza sistemul", a spus directorul Fondului, Ionut Popescu.

Recent, cei mai importanti actionari minoritari ai Fondului Proprietatea (FP) au afirmat ca tranzactionarea titlurilor pe mecanismul extrabursier ROTC ar putea reprezenta un impediment pentru listarea la BVB si prefera, pentru a-si maximiza castigurile, sa astepte listarea pe o piata reglementata.

Corin Trandafir, reprezentantul familiei Malaxa, cel mai mare actionar minoritar al Fondului, a explicat in cadrul unei conferinte ca scopul Fondului Proprietatea este acela de a fi listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sau pe o alta piata regelementata, iar tranzactionarea pe mecanismul Romanian Over-The-Counter (ROTC) lansat de Asociatia Brokerilor ar fi inoportuna si nu s-ar conforma viziunii familiei Malaxa, scrie NewsIn.

Pe de alta parte, Greg Armstrong, reprezentantul Cartesian Capital Group, a spus ca tranzactionarea pe o piata extrabursiera ar aduce actionarilor putine beneficii in ceea ce priveste pretul, deoarece, potrivit unei evaluari realizate de fondul pe care il reprezinta, pretului de referinta pentru o actiune FP este mult mai mare decat cel care ar rezulta din tranzactionarea pe ROTC.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, a explicat ca primul emitent pe mecanismul ROTC al Asociatiei Brokerilor va fi o serie de obligatiuni municipale, emise de primaria Horezu, valoarea emisiunii fiind prea mica pentru a fi admisa la tranzactionare pe Bursa de la Bucuresti.

El a explicat ca emisiunea primariei Horezu, in valoare de 500.000 euro, va permite brokerilor sa testeze mecanismul si, in acelasi timp, sa convinga conducerea Fondului Proprietatea ca platforma poate fi utilizata si pentru tranzactionarea titlurilor Fondului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri