2 / 5

Ce inseamna pentru piata?

Aprobarea sistemului de conturi globale, aplicarea mecanismelor cu si fara prevalidarea instrumentelor financiare, efectuarea operatiunilor de imprumut de valori mobiliare, a celor de constituire a garantiilor asociate acestora si a tranzactiilor de vanzare in lipsa inseamna un pas important pentru piata de capital, trecerea la o noua etapa, cel putin la nivel reglementarilor.

“Avizul Comisiei este un pas important, dar reprezinta doar inceputul, mai ales ca operatorii si participantii la piata vor trebui sa se acomodeze si sa se alinieze noilor cerinte”, explica Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al Estinvest.

Sunt multe beneficii pentru piata, cel putin la nivel teoretic ar trebui sa vedem crestere a volumelor si lichiditatii, fluidizare a tranzactiilor datorita introducerii conturilor globale, derulari rapide in procesarea ordinelor si mai multi clienti straini interesati sa isi deschida conturi la intermediari romani.

“Asa ar trebui sa se intample, dar nu putem stii sigur, mai ales ca avem experienta mai multor masuri luate fara succes, cel putin pe moment”, a mai spus Murgoci.

In acelasi timp, si Farmache sustine ca simpla amenajare a acestor proiecte nu va insemna si cresterea lichiditatii imediat, nu trebuie sa avem asteptari nerealiste.

“Trebuie sa avem si produse, si companii si mai multe unelte pentru a ne dezvolta. Aceste masuri vor influenta piata, este greu sa cuantificam cat si cum, insa va fi o abordare graduala si treptata”, a explicat presedintele BVB.

Practic, instrumentele reprezinta una dintre restantele ce trebuiau neaparat bifate de catre piata noastra in procesul de aliniere la standardul burselor mature insa efectele vor fi vizibile mai degraba pe termen lung printr-o atractivitate mai mare a pietei noastre.

“Implementarea conturilor globale va facilita cel mai probabil accesul investitorilor straini la piata noastra fara ca acest lucru sa reprezinte elementul cheie care chiar sa-i determine sa o faca. In ceea ce priveste vanzarile in lipsa impactul acestora va deveni mai vizibil in contextul unui trend descendent si se va manifesta printr-o volatilitate mai ridicata a cotatiilor si prin cresterea tranzactiilor”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Si reprezentantii KBC Securities Romania considera ca noile posibilitati reprezinta un pas in directia corecta, a alinierii la practicile pietelor de capital dezvoltate.

“Pe termen lung influentele pozitive se vor reflecta in imbunatatirea volumului de tranzactionare si cresterea atractivitatii pietei de capital romanesti, atat fata de investitorii institutionali, cat si fata de sectorul de retail”, a declarat Alexandru Ioan, directorul departamentului de retail al KBC.

Lichiditatea ramane insa principala speranta a brokerilor, fiind vorba de instrumente ce vor simplifica activitatile de tranzactionare.

“Prin intermediul acestor instrumente, investitorii vor avea un acces mai facil la piata de capital. Probabil ca acestea vor contribui la atragerea de noi investitori si vor face ca investitorii existenti sa aiba o perceptie mai prietenoasa fata de piata de capital din Romania pentru ca le va permite sa genereze mai multe tranzactii”, sustine Silviu Enache, managerul KD Capital Management.

Short-selling, cea mai arzatoare dorinta a brokerilor

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri