4 / 5

Eforturi pentru intermediari

In vederea utilizarii sistemului de conturi globale si a efectuarii operatiunilor de imprumut de valori mobiliare si de constituire a garantiilor aferente acestora, sistemele informatice ale intermediarilor vor fi auditate de auditori ai sistemelor informatice, persoane fizice sau juridice, active, certificate de Asociatia de Audit si Control al Sistemelor Informatice –ISACA (Information Systems Audit and Control Association). Raportul de audit va certifica cel putin faptul ca sistemele informatice ale intermediarilor asigura respectarea conditiilor tehnice si operationale aferente utilizarii conturilor globale, efectuarii operatiunilor de imprumut de valori mobiliare si de constituire a garantiilor asociate acestora, se arata in regulamentul aprobat de CNVM.

Mai mult, intermediarii au obligatia sa se asigure ca au incheiat un contract cadru de imprumut de valori mobiliare cu clientul care intentioneaza sa vanda valorile mobiliare respective.

“Un lucru foarte bun mi se pare faptul ca se cere, celor care vor sa faca tranzactii cu vanzare in lipsa, o mai mare rigurozitate in back-office”, sustine Murgoci.

Acest lucru va aduce un plus de credibilitate, practic o certificare a garantiei calitatii. In acelasi timp insa, impedimentul este ca va prespune niste costuri, deci eforturi financiare mai mari din partea intermediarilor.

“Dar este firesc, trebuie facut un pas major inainte si procedurile trebuie sa fie mai riguroase”, a continuat reprezentantul Estinvest.

Farmache spune ca este dificil de estimat un termen de implementare concret, dar crede ca termenul de 60 de zile este rezonabil, in conditiile in care Bursa va incerca sa le faca operationale cat mai repede.

“Trecerea la conturi globale si noile tehnici implica si un efort din partea intermediarilor, dar pana la urma nu este o obligatie, ci o optiune, iar cei care vor dori neaparat acest instrument se vor adapta”, explica presedintele BVB.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri