3 / 4

Recomandari de vanzare pentru BRD si TLV

Banca Transilvania si BRD SocGen au primit recomandari de “vanzare” din partea Alpha Finance Romania, respectiv casa de brokeraj Target Capital.

Alpha Finance mentine recomandarea de vanzare a actiunilor Bancii Transilvania si a pretului-tinta pentru urmatoare 12 luni de 1,8 lei/actiune (mai mic cu 21% din ultima cotatie din piata), considerand ca titlurile sunt supraevaluate.

“Marjele de dobanda ale bancii sunt nesustenabile si ne asteptam ca taxele si comisioanele percepute sa se reduca, ceea ce va face ca TLV sa isi mentina cu greu cota de piata, in conditiile in care creditarea va ramane la nivele scazute”, se indica intr-un raport de analiza recent al Alpha Finance.

Pe de alta parte, Radulescu vede un pret-tinta un pic mai scazut pentru Banca Transilvania, de 1,75 lei/titlu. De asemenea, pe fondul incertitudinilor privind evolutia sectorului financiar-bancar intern in trimestrele urmatoare, analistul recomanda vanzarea titlurilor BRD si ofera un pret-tinta de 12,58 lei, cu 15% mai mic decat pretul din piata.

“De asemenea, prin prisma analizei comparative, trebuie mentionat faptul ca TLV si BRD sunt supraevaluate comparativ cu grupuri bancare din Peninsula Iberica (considerata un model in cadrul procesului de convergenta reala a economiei romanesti catre media europeana)”, ne-a explica reprezentantul Target Capital.

Alpha Finance a redus recent pretul-tinta pentru actiunile BRD la 15,5 lei, mentinand recomandare de pastrare a titlurilor.

“Chiar daca Banca Transilvania s-a tranzactionat istoric cu o anumita prima, la cotatia actuala institutia nu mai prezinta perspective de crestere foarte mari in acest an. In conditiile mentinerii unui context pozitiv pe bursa si in lipsa unor informatii mai concrete legate de preluare, titlurile bancii pot intra intr-o zona de acumulare”, considera Andreea Gheorghe.

Ea afirma ca, prin business si dimensiune, BRD ramane o banca de referinta pentru bursa locala si tinta oricarui investitor strain care va cumpara actiuni de la BVB. In conditii de continuare a aprecierilor pe bursa locala, potentialul fundamental al BRD este insa unul marginal.

“In aceasta perioada, investitorii si-au orientat investitiile catre companii mai putin vizibile, imbunatatirea contextului si scaderea aversiunii fata de risc facand din acestea tinte de investitii la cotatiile actuale. Acesta este una din explicatiile scaderii rulajelor pe companiile bancare”, concluzioneaza Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri