3 / 5

SSIF Broker Cluj

Dupa un 2009 tumultos, cu scandaluri, restructurari si schimbari in conducerea companiei, Broker Cluj nu s-a situat in primii 10 brokeri. Insa, clarificarea situatiei si concentrarea din nou pe scopul principal al business-ului a dus la o revenire a intermediarului in primele luni ale acestui an. Astfel, in ianuarie, Broker Cluj a ocupat pozitia a zecea in clasament, cu tranzactii intermediate de 53.6 milioane lei si o cota de piata de 2,47%. Luna trecuta, BRK a urcat pe locul al 8-lea in Top 10, cu tranzactii de 73,5 milioane lei.

Darie Moldovan, director de tranzactionare SSIF Broker, spune ca pentru companie, cota de piata este un scop secundar, insa nu este de neglijat, deoarece in multe cazuri reprezinta un indicator important pentru clienti in alegerea intermediarului.

„SSIF Broker s-a plasat constant in topul intermediarilor atat la BVB, cat si la Sibex si, cu siguranta, se va mentine in top si in viitor. Scopul principal este sa gestionam eficient portofoliile clientilor nostri si sa ne asiguram ca acestia sunt multumiti de serviciile oferite de specialistii SSIF Broker”, a declarat Moldovan pentru Wall-Street.

In opinia sa, avantajul brokerului independent in fata puterii uriase de distributie a sistemului bancar este o mai mare flexibilitate si apropiere fata de clienti, o specializare mai precisa in acest domeniu, cunostintele functionarilor bancari fiind mai mult restranse la produsele specific bancare, de obicei neavand expertiza pe pietele bursiere.

Pe de alta parte, bancile sunt foarte putin reprezentate in conducerile celor doua burse, ele mizand mai mult pe business-ul in sine.

„Este normal sa fie asa, deoarece SSIF-urile sunt interesate direct de bunul mers al operatorilor si de satisfacerea nevoilor lor cu privire la pietele bursiere, fiind obiectul lor principal de activitate. In schimb, bancile au o activitate mult mai diversificata, iar serviciile de brokeraj reprezinta, de cele mai multe ori, o activitate secundara”, a mai explicat reprezentantul Broker Cluj.

Dupa ce in anii de glorie bancile isi autoproclamau suprematia pe segmentul investitorilor institutionali, in ultimele luni am vazut o orientare si catre zona de retail, dupa plecarea marilor clienti. Tinand cont ca bancile au un sistem foarte dezvoltat de distributie a produselor, pot genera concurenta serioasa. Insa Moldovan crede ca au un mare handicap in ce priveste traditia pe acest sector de piata si in calificarea personalului.

Pentru acest an, compania listata la BVB se asteapta la o majorare a cotei de piata, in conditiile cresterii pietelor si a lichiditatii, deoarece tot mai multe portofolii blocate pana acum, din cauza preturilor mari la care au fost realizate achizitiile in anii trecuti, pot fi lichidizate.

„Astfel, banii imobilizati incepand de la sfarsitul anului 2008 se vor intoarce treptat in piata”, a conchis oficialul Broker Cluj.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri