3 / 5

Cum se vede listarea la Viena din Romania

Stirea privind potentiala listare a Bancii Transilvania la Viena a fost bine primita de speicliastii din piata de capital consultati de Wall-Street.

“Cred ca listarea TLV la Viena este o chestiune care in acest moment depinde in mare parte de vointa emitentului. Este putin probabil ca actionarii sa se opuna, atata timp cat va creste vizibilitatea, lichiditatea si poate chiar si pretul”, crede Adi Lupsan (foto).

Si Andrei Radulescu, analist la Target Capital, apreciaza ideea de listare la Viena, considerand alegerea pietei normala, data fiind prezenta business-urilor companiilor austriece in Europa Centrala si de Est (in Romania companiile austriece controleaza cea mai mare companie din sectorul energetic si cea mai mare banca).

In opinia sa, investitorii la Bursa din Viena cunosc mai bine situatia economiei interne, precum si perspectivele sectoriale pe termen mediu si lung (mai ales acolo unde companiile austriece detin controlul majoritar al liderilor de piata).

“Intr-o prima etapa inclin sa cred ca titlurile TLV vor avea de dus mai multe batalii pentru a-si castiga un loc pe piata de la Viena. In primul rand nivelul redus al capitalizarii (comparativ cu emitentii austrieci). De asemenea, incertitudinile cu privire la evolutia economiei interne si a sectorului bancar-intern, cel putin pentru un orizont de timp de cateva trimestre. Astfel, consider ca prima perioada de dupa listarea in exterior ar putea fi destul de complicata. Cu alte cuvinte, inclin sa cred ca sansele de a ajunge in elita bursei vieneze sunt reduse, cel putin in primii ani de la listare”, a declarat Radulescu pentru Wall-Street.

Mai mult, el crede ca TLV este deja cunoscuta pe plan mondial de catre companiile din sectorul financiar-bancar interesate de piata financiara interna, tinand cont de zvonurile din ultimii ani conform carora institutia ar fi fost curtata de mai multi jucatori internationali.

“Date fiind evolutiile macroeconomice din ultimii ani, precum si tendintele din business-ul bancar mondial inclin sa cred ca in momentul de fata nu este exclusa intrarea pe o piata bancara noua prin alte alternative decat cumpararea unui jucator local. Desigur, in masura in care TLV va fi considerata atractiva din punct de vedere al evaluarii (din partea celor interesati sa intre pe piata bancara interna) (evaluare care sa ia in calcul toti factorii cu influenta asupra business-ului) am putea asista la oferte de preluare. Insa, cel putin pe plan local prin prisma crizei, nu este exclus ca bancile interesate de piata interna sa recurga la deschiderea unei banci de la 0”, a conchis analistul.

In acelasi timp, Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, sustine ca deschiderea TLV catre alte burse denota ca asteapta investitori straini si din afara pietei locale, iar o dubla listare va fi benefica si pentru Bursa romaneasca.

“In continuare, interesul va fi destul de mare pentru TLV, dar depinde si de volumul de bani de care mai dispun investitorii. Insa nu cred ca toti se vor indrepta spre Banca Transilvania, ci si spre actiunile mai lichide”, a mai spus Murgoci.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri