4 / 5

TLV in cifre

Majorarea de capital a bancii se va realiza prin utilizarea a trei surse: capitalizarea rezervelor constituite din profitul net, in suma de 173,9 milioane lei, prin utilizarea primelor de emisiune integral incasate in valoare de 97,68 milioane lei si prin noi aporturi de numerar din partea actionarilor, de 120 milioane lei.

De asemenea, banca propune aprobarea tranzactionarii drepturilor de preferinta, pentru o perioada de 15 zile lucratoare.

Totodata, actionarii vor supune la vot bugetul de venituri si cheltuieli si programul de investitii pentru acest an si vor alege noii administratori ai bancii in perioada 2010-2014.

Banca este pe locul 8 in topul dupa valoarea activelor gestionate la finalul lui 2009 (19,47 miliarde lei), cu o cota de piata de 5,9%.

Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net de 61,94 mil. lei (14,64 mil. euro) pentru 2009, in scadere cu 85% fata de nivelul inregistrat in 2008.

Astfel, profitul net al bancii a scazut de peste sase ori anul trecut, chiar daca veniturile operationale au sporit cu 27% fata de anul 2008, pana la 1,29 miliarde lei, potrivit rezultatelor preliminare transmise Bursei.

"Am realizat profitul brut asumat in fata actionarilor nostri, intr-un context economic dificil si provocator care a marcat intreg anul 2009. A fost un an al maturizarii Bancii Transilvania, ca si companie, atat din punctul de vedere al provocarilor, cat si ca experienta pe piata financiar-bancara. Am acordat maxima atentie politicii agresive de provizionare, managementului riscului, calitatii portofoliului de credite, precum si controlului foarte strict al costurilor. Ne-am adaptat, am valorificat noi oportunitati si am lansat o Platforma Anti-Criza pentru companii si persoane fizice", a spus Robert C. Rekkers (foto), directorul general al BT.

Scaderea puternica a profitului net s-a datorat provizioanelor mari constituite de banca.

Astfel, in 2009, soldul provizioanelor aferente activitatii de creditare a crescut cu 225%, ajungand la 755 milioane lei, in conditiile unui management al riscului adaptat mediului economic actual.

In decembrie anul trecut, Bank of Cyprus a cumparat un pachet de 102.862.785 actiuni ale Bancii Transilvania, reprezentand 9,7% din capitalul institutiei de credit, pentru care a platit 58 milioane de euro.

Pe tot parcursul anului trecut, pe BVB s-au transferat mai multe pachete de actiuni ale Bancii Transilvania, aparand speculatii ca ar exista negocieri de vanzare.

Oficialii au infirmat afirmatiile aparute in presa legate de negocierea vanzarii bancii si au precizat ca o astfel de decizie se poate lua numai cu acordul actionarilor, in cadrul unei adunari generale. Brokerii: Banca Transilvania nu se va vinde in urmatorul an

In prezent, banca are un capital social de 1,086 miliarde lei, impartit in 1,08 miliarde actiuni cu o valoare nominala de 1 leu. Cel mai mare actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o detinere de 14,61%, in timp ce Bank of Cyprus are 9,7% din capitalul social.

Valoarea de piata este de 2,47 miliarde lei (0,61 mld. euro), conform ultimului pret de 2,28 lei/actiune. Banca Transilvania este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti din 1997.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri