3 / 5

Fondurile de pensii au active prea mari pentru nivelul pietei locale

Bursa mai are nevoie si de investitori puternici, in special de fondurile de pensii private, insa, in prezent, dimensiunea pietei din Romania nu este suficient de dezvoltata pentru dimensiunea activelor gestionate de aceste fonduri. Fondurile de pensii private vor administra active in valoare de 1 miliard de euro pana la finalul acestui an, estimeaza Radu Craciun (foto), director de investitii al Eureko Pensii.

"Pariul meu este ca pana la sfarsitul acestui an fondurile de pensii private vor avea active estimate de 1 miliard euro, iar pana la finalul lui 2012 acestea vor creste la 2,2 miliarde euro. Insa, ritmul in care cresc activele fondurilor de pensii private este mult mai mare decat ritmul in care se dezvolta piata de capital din Romania", a declarat Radu Craciun.

Expunerea fondurilor de pensii pe pietele de capital a fost de circa 12-13% la finalul lunii martie 2010, in crestere fata de 10% la sfarsitul lui 2009 si circa 1% acum un an.

"Aceasta expunere este pe pietele de capital, insa nu integral in Romania. Piata de capital locala se vede, din partea fondurilor de pensii, din ce in ce mai redusa, cu o capitalizare redusa", a adaugat directorul de investitii al Eureko Pensii.

Capitalizarea bursei de la Bucuresti era de 19 miliarde euro la finalul lui 2009, dar bursa din Polonia avea o capitalizare de peste 100 miliarde euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri