2 / 5

Cresterile au un puternic caracter speculativ

Cea mai mare crestere inregistrata de o companie de pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti este cea a Cemacon Zalau (CEON), care a urcat cu 54,74% in ultima luna, pe fondul entuziasmului creat de transferul de pe piata Rasdaq.

De asemenea, o alta crestere importanta a fost cea obtinuta de Zimtub Zimnicea (ZIM), de 38,66%, in timp ce actiunile Siretul Pascani (SRT) au oferit un randament de 35% in perioada analizata, in conditiile ofertelor publice initiate de SIF Transilvania (SIF3).

De notat este faptul ca, in afara de Cemacon, care a atras o lichiditate de 6,1 milioane lei, cresterile ZIM si SRT au avut loc pe rulaje mai mici de 1 milion lei.

“Cresterile foarte mari la companiile de dimensiuni reduse au aratat apetitul speculativ al investitorilor locali. In mod obisnuit, acest gen de companii au evolutii spectaculoase, dar trebuie mare atentie, deoarece, asa cum au crescut, in acelasi ritm vor si scadea”, explica Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

El subliniaza faptul ca niciodata un investitor serios nu se poate baza pe aceste cresteri pe volume foarte mici in a-si argumenta deciziile de plasament.

In topul celor cinci cele mai performante actiuni de la BVB din ultima luna se mai afla Petrolexportimport (PEI), cu o apreciere de 33,93%, pe o lichiditate de 210.685 lei, si Romcarbon Buzau (ROCE), cu o urcare de 26,98%, pe rulaje de doar 145.344 lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri