2 / 5

De la Lehman la Grecia. Ce se intampla pe bursa?

Daca prabusirea Lehman a lovit intr-o economie globala sanatoasa, criza Greciei vine intr-un moment de convalescenta. Chiar daca in septembrie 2008 au fost invatate cateva lectii, este posibil ca aceste turbulente din zona euro sa aiba efecte neplacute.

Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest, spune ca agravarea acestor probleme pe un fond sensibil nu vor trece fara urmari.

Vor fi efectele economice si financiare mult mai dureroase, sau masurile luate vor atenua din eventualul impact?

“Prabusirea Lehman a consemnat inceputul marilor probleme si turbulente financiare. Din acest episod s-au invatat multe si s-au tras si mai multe concluzii benefice pentru a contracara eficient efectele economice actuale. Cu siguranta, agravarea acestor probleme pe un fond destul de sensibil si inca in convalescenta va avea efecte neplacute, de data asta mi-e teama ca mai degraba sociale”, explica Mihai Chisu.

Criza din Grecia are efecte negative din ce in ce mai vizibile pe pietele financiare europene, iar piata romaneasca nu face exceptie. Astfel, este posibil sa vedem un trend descendent pe bursa, ca urmare a dezechilibrelor vecinilor eleni, deoarece pietele financiare sunt foarte mult influentate in ultimul timp de sentimentul investitorilor.

“Aceasta ultima perioada ne-a invatat ca multe scenarii, extrem de pesimiste sau optimiste la o prima vedere, pot pana la urma sa capete contur in realitate. Cat despre Grecia, in opinia mea, cel mai grav pentru pietele financiare este efectul de contagiune. Ramane de vazut daca acest sentiment ce induce temeri in pietele financiare va avea suficienta putere pentru a schimba echilibrul de forte, mentionand ca in acest moment inca ne hranim din rezerve mari de optimism, economiile tarilor dezvoltate dau semne de revenire, iar participantii la piata romaneasca se uita la lungul drum ce il are bursa de parcurs pana in a-si atinge nivelele consemnate in anul 2007”, a mai spus Chisu.

In scenariul optimist, Romania s-ar decupla de evolutiile din regiune si ar urma o evolutie ascendenta. Insa este putin probabil, mai ales ca in ultimii ani corelarea pietei romanesti cu cele externe a devenit din ce in ce mai evidenta si mai stransa.

“Singurele premise care ar sustine o astfel de decuplare ar fi niste decizii inspirate d.p.d.v. legislativ care ar produce mult entuziasm pentru piata SIF-urilor (renuntarea la limitari de detineri) sau o imbunatatire surprinzatoare a economiei romanesti ce ar duce la o imbunatatire a ratingului tarii si a indicatorilor companiilor listate”, a conchis Chisu.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri