3 / 5

Bursa romaneasca va urma trendul regional

Razvan Rusu (foto), director de investitii la Aviva Investors Romania, crede ca riscul unei evolutii negative a bursei in perioada urmatoare a crescut semnificativ ca urmare a ingrijorarilor aparute in ultima perioada vizavi de situatia din Grecia in special insa si din celelate tari europene care au tinut prima pagina a ziarelor.

“Cred ca Romania va urma trendul regional, in conditiile in care nu exista elemente semnificative care sa ne diferentieze de evolutiile vecinilor”, a explicat el.

Grecia va beneficia in urmatorii trei ani de un pachet financiar comun UE-FMI in valoare de 110 miliarde de euro, un ajutor financiar fara precedent din care statele din zona euro vor achita 80 de miliarde de euro, un efort fata de care Atena trebuie sa se achite prin masuri de austeritate severe.

“Masurile pe care Grecia va trebui sa le implementeze sunt extreme de dure, iar acest fapt nu va sustine un reviriment economic pe termen scurt, insa pot insanatosi finantele publice elene pe termen lung. Pietele sunt foarte precaute in acest moment, iar revenirea economica va fi dificila. Faptul ca am scapat in ultimul moment de un default suveran in zona euro nu e un motiv de bucurie, ci mai degraba ne ofera o imagine asupra anvergurii crizei cu care ne confruntam”, spune Rusu.

Si Andrei Radulescu considera redusa probabilitatea decuplarii pietei interne de capital de pietele internationale.

“Piata interna de capital este redusa ca dimensiune, cu un grad redus de maturitate/dezvoltare si este predispusa in primul rand evenimentelor din plan international. Mai ales in contextul in care economia interna sufera de o serie de aspecte cronice, similare cu cele din Grecia”, a explicat el.

In ceea ce priveste implicatiile financiare, criza finantelor publice din tarile Europei de Sud a determinat o crestere a aversiunii fata de risc a investitorilor de pe mapamond.

Acestia au speculat impotriva titlurilor (cu venit variabil si venit fix) din aceste state, date fiind putinele alternative pe care tarile din Zona Euro le au la dispozitie in acest moment. Statele din Zona Euro nu mai au la dispozitie politica monetara si nici cursul de schimb ca mecanisme de ajustare in astfel de situatii. Mai mult, interventiile internationale sunt greu de realizat si pot fi considerate periculoase.

“In acest context, inclin sa cred ca investitorii de pe mapamond vor fi in continuare preocupati cu privire la situatia finantelor publice de pe mapamond, in general, si a tarilor din Europa de Sud, in special. Acestea sunt cele mai vulnerabile, prin prisma lipsei alternativelor de ajustare”, a mai spus Radulescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri