2 / 4

Vor continua cresterile pe bursa?

In ultima perioada, pietele internationale de capital au recuperat partial din piederile determinate de preocuparile cu privire la criza finantelor publice din Europa. Dat fiind ca piata interna de capital se caracterizeaza printr-un grad redus de maturitate, amplitudinea evolutiilor este mai ridicata (atat pe crestere, cat si pe declin). Astfel, piata interna a crescut semnificativ pe parcursul ultimelor zile.

“Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca, din punct de vedere fundamental, climatul macroeconomic (international si intern) se mentine dificil. Cu alte cuvinte, drumul economiei mondiale in trimestrele urmatoare este presarat cu multi factori de risc”, a explicat Andrei Radulescu (foto), pentru Wall-Street.

Totodata, incertitudinea este cuvantul de ordine, atat in ceea ce priveste evolutia economiei mondiale, dar si a pietelor de capital in perioada urmatoare, dat fiind ca echilibrul macroeconomic inregistrat pe mapamond este foarte fragil, iar riscurile unor erori de politica macroeconomica sunt foarte ridicate.

“In plus, evolutia mai multor indicatori macroeconomici in ultima perioada atrage atentia cu privire la sustenabilitatea procesului de relansare a economiei mondiale. Mai mult, aceste evolutii contribuie la cresterea probabilitatii unui scenariu macroeconomic in W pentru economia mondiala”, a mai spus Radulescu.

In acest context, pe termen scurt se mentin o serie de riscuri pentru evolutia pietelor de capital pe mapamond. “Personal, in acest moment, acord o probabilitate ridicata urmatorului scenariu central: evolutie in zig-zag pe termen scurt (cu un grad ridicat de volatilitate), desi trendul se va mentine descendent (in urmatoarele luni)”, crede analistul Target.

Pe de alta parte, la nivel de emitenti, companiile de la BVB prezinta indicatori destul de buni, iar scaderea preturilor din ultima luna le face din nou atractive.

“Cresterile cred ca pot continua intr-un ritm mai temperat si cu pauze de marcari de profit inca 2-3 saptamani. Pe termen scurt cred ca bursa are potential de crestere, dar nu intr-un ritm mai scazut. Pe termen mediu, un moment important va fi perioada de raportari financiare de pe pietele externe de la inceputul lunii iulie cand poate fi un punct important in evolutia viitoare”, crede Gabriel Necula.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri