12 / 13

Oameni, nume, amintiri

Chiar daca bursa romaneasca nu a avut o evolutie spectaculoasa in cei 15 ani de activitate, amintirile, satisfactiile, eforturile conjugate ale unor tineri entuziasmati de crearea unui nou domeniu in Romania, depasesc uneori insatisfactiile, chiar daca doar in momente de sarbatoare.

In mintile tuturor celor intervievati pentru acest reportaj este inca vie amintirea acelor vremuri de uniune, de apropiere, de mobilizare in aceeasi directie.

Eram uniti, apropiati pe atunci, nu se creasera inca prapastiile de acum. In prezent, Bursa are in continuare cel mai mare nucleu dintre cei care au pornit, restul ne-am fragmentat, ne-am indepartat”, isi aminteste Adrian Simionescu.

El crede ca ruptura a venit in momentul cand s-a introdus tranzactionarea la distanta si a fost treptata, pe parcursul anilor, cand ajunsesera sa se vada cu totii tot mai rar.

Dupa nucleul din institutiile ce au participat la infiintarea bursei a urmat un val de brokeri, de oameni care au participat activ la cresterea ei in primii ani de activitate. Anii au trecut, unii din ei sunt inca in piata, ocupand diverse functii, altii au plecat pe alte drumuri.

In discutiile despre oamenii activi in primii ani de Bursa moderna in Romania, Adrian Simionescu isi aminteste de Teodor (Doru) Nicolaescu de la Ministerul Finantelor, Nicolae Georgescu, Costin Donoaica (BNR). Din spatiul privat, pe langa Institutul Roman de Investitii, printre primele entitati prezente in spatial bursier au fost Banca Bucuresti (Bucharest Investment Group), Bancoop, Actionarul din Cluj, compania Sansa din Timisoara, reprezentata de Petru Jurca, Bursa Gelsor a lui Sorin Ovidiu Vantu sau Bursa Romana de Marfuri, reprezentata de Septimiu Stoica.

Dintre primii brokeri, Farmache isi aminteste de Adrian Simionescu, Siminel Andrei (NCH Advisors), Marius Plugaru (Fortius Finance), Nicolae Ghergus (Confident Invest), Sergiu Oprescu (Alpha Bank), Ciprian Zah (Broker Cluj), Lucian Isac (Estinvest Focsani), Valentin Ionescu, Valerian Ionescu (BCR).

“Erau tineri, atrasi si entuziasmati de ideea de bursa, care la momentul respectiv a creat un interes deosebit. La inceput au creat o echipa unita, acolo este de fapt esenta comunitatii brokerilor. A fost o epoca frumoasa, a mai spus Farmache.

In acelasi timp, Petru Prunea a explicat ca un rol foarte important in infiintarea Bursei de Valori Bucuresti l-a avut Mugur Isarescu si Costin Donoaica.

De-a lungul anilor au fost discutii, diferente, controverse, unele publice si mediatizate, altele musamalizate. Dar pe toti oamenii care au participat, intr-un anume fel, la fondarea si apoi la dezvoltarea a ceea ce trebuia sa fie un templu al economiei capitaliste, ii leaga aceasta implinire – infiintarea unei burse intr-o tara suferinda inca dupa 50 de ani de comunism. Implinire pe care niciun scandal, nicio discutie si nici trecerea timpului nu o va putea sterge.

Sursa foto: Arhiva BVB

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri