3 / 4

Piata fondurilor - dimensiune mica dar dinamica promitatoare

Piata fondurilor mutuale din Romania are o dimensiune mica corespunzatoare gradului de dezvoltare economica actual, dar mai ales diversitatii si dimensiunii reduse a pietei de capital din Romania.

Raportat la PIB procentul activelor administrate de SAI in Romania este de doar 1%, acesta fiind foarte redus in comparatie cu celelalte tari din regiune.

“Chiar daca in urmatorii 1 – 3 ani vom ramane destul de jos in clasamentul tarilor dupa valoarea in absolut a activelor administrate de SAI, ma astept la o dinamica pozitiva de top in randul acestora, asa cum am avut de exemplu in ultimul an”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Intrarea Intercapital pe aceasta piata, determinata si de experienta anterioara a SSIF-ului pe aceasta piata, prin colaborari cu mai multi administratori, poate avea si un avantaj pe termen lung.

„Putem avea timp sa ne gandim la produse, la strategie, la imbunatatirea serviciilor. Dar este si un dezavantaj, pe termen scurt, pentru ca nu iti poti permite sa vii pe piata decat cu un produs foarte atractiv si competitiv”.

Directorul adjunct al fondului nu se asteapta la schimbari masive in zona de investitii in 2010 si chiar 2011, dar crede ca vor castiga cota de piata administratorii ce vor veni cu produse inovatoare, potrivite pentru situatia actuala.

Ea considera ca nivelul actual al pietei de fonduri mutuale este ancorat in nivelul dezvoltarii economiei si al pietei de capital.

Astfel, din perspectiva bursiera, daca este destul de greu sa speram la noi emitenti din mediul privat cel putin in urmatorul an, listarea Fondului Proprietatea ar putea reprezenta un inceput in directia dezvoltarii dimensiunii pietei, dar si pentru atragerea unui numar mai mare de investitori pe bursa locala.

„Ar exista premisele iesirii din acest cerc vicios in care ne aflam, pentru ca bursa nu are nevoie doar de companii cu intentii de listare, ci si de un numar mai mare de investitori ce pot fi atrasi doar prin listari de anvergura. Acest lucru ar facilita alte listari din partea statului, care detine inca un portofoliu important de companii mari care ar putea fi aduse pe bursa, cat si, in timp, a unui numar din ce in ce mai mare de IPO a unor companii private. Tot in timp se pot dezvolta si celelalte piete adicente de produse derivate, structurate, de obligatiuni, etc.”, a mai spus Andreea Gheorghe.

De asemenea, cresterea nivelului de dezvoltare economica si implicit a bunastarii populatiei reprezinta un atuu pentru piata fondurilor de investitii, insa din acest punct de vedere putem sa privim lucrurile gradual si pe termen lung.

Potrivit unor statistici recente un procent de doar 14-16% din populatie economiseste o parte din venituri in prezent si de aici potentialul de dezvoltare al pietei de fonduri poate fi unul imens in urmatorii 5 ani.

“Alti parametri care pot contribui la dezvoltarea acestei industrii sunt: cresterea disciplinei pentru economisire in randul populatiei ca urmare a unor factori cum ar fi incertitudinea cu privire la sistemul de pensii, cresterea varstei de pensionare; concurenta facuta de fondurile de investitii ca alternativa mai buna investitiei in depozite bancare; si cresterea vizibilitatii acestei industrii in randul populatiei”, sustine directorul adjunct al SAI-ului.

Andreea Gheorghe este in continuare directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest, avand activitati duale, impartite intre responsabilitati de management la SAI si de coordonare plus analiza la SSIF. Ea are o experienta pe piata de capital din 2004, cand a aplicat pentru un post de broker/analist la Intercapital Invest.

"M-am angajat in Intercapital cand firma avea o dimensiune mult mica comparativ cu ceea ce este in prezent. Acest lucru imi da incredere ca si Intercapital Investment Management poate avea aceeasi ascensiune in timp. Pot aplica intr-un fel reteta Intercapital pentru firma de administrare a investitiilor si asta mi se pare extrem de interesant", a conchis Andreea Gheorghe.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri