3 / 4

Dividendele - Printre cele mai importante argumente de investitie

Fondul Proprietatea a inchis anul 2009 cu un profit net de 730,13 mil lei si cu venituri in valoare de 1.320,36 mil, in crestere cu 56,11%, si, respectiv, cu 151,9% fata de anul 2008. Valoarea activului net raportat a fost de 12,19 mld lei, in crestere cu 11,62% fata de anul 2009. Dupa reducerea capitalului social, ce va trebui intreprinsa ca urmare a aprobarii legii de adoptare a ordonantei 81, acesta va avea o valoare de 13,75 mld lei, fiind sub valoarea activului net al FP.

In conformitate cu legea societatilor comerciale (31/1990), daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit.

Avand in vedere faptul ca activul net al FP este mai mic decat capitalul social, aceste prevederi din lege sunt aplicabile fondului. Luand in calcul constituirea rezervelor legale, profitul nerepartizat de fond pentru anii 2008 si 2009 este de 444,31 mil lei si, respectiv, de 693,63 mil lei, totalizand 1.137,94 mil lei sau 0,0827 lei/actiune. Luand in calcul o rata de distribuire de 90% a profitului nerepartizat in dividende si un pret actual OTC de 0,4 lei/actiune, s-ar putea obtine un randament din dividende de aproximativ 20%.

“Totusi, tinand cont si de incertitudinea legata de acordarea dividendelor in 2010, nu consideram ca dividendele ce pot fi obtinute prin investitia in fond sunt cele mai importante in acest moment”, se mentioneaza in raport.

Distributia dividendelor poate fi amanata pentru anul 2011, cand, odata cu reevaluarea portofoliului la conditiile de piata, exista toate sansele ca activul net sa egaleze sau sa depaseasca capitalul social, iar fondul sa poata acorda dividende. Principala atractie privind investitia in fond ramane listarea la bursa.

Fondul Proprietatea se tranzactioneaza la un nivel al indicatorului pret OTC/valoare activ net pe actiune (P/VUAN), calculat pe baza raportarilor financiare pentru exercitiul financiar 2009, de 0,4670, sau de de 0,3665 folosind estimarile noatre pentru VUAN.

Indicatorul P/VUAN al Fondului Proprietatea este comparabil celui la care sunt tranzactionate in acest moment cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), insa spre deosebire de acestea, FP va beneficia de un management performant realizat de o companie consacrata in domeniu.

De asemenea, exista o transparenta mult mai mare vis-a-vis de companiile din portofoliu, aceasta urmand a creste odata cu validarea Franklin ca administrator dupa AGA, companiile din portofoliul FP sunt din domenii strategice, iar participatiile sunt importante atat ca valoare, cat si ca procent de detinere, fiind usor evidentiate in portofoliu (spre deosebire de SIF ale caror portofolii de actiuni nelistate sunt formate dintr-un numar foarte mare de companii de valoare mica, greu de valorificat si de evaluat).

Mai mult, detinerea unui investitor in fond este limitata la 5%, pe cand detinerea in SIF, cel putin pana in prezent, este limitata la 1%, ceea ce ingreuneaza posibilitatea actionarilor de a trage la raspunere administratorii fondurilor, prejudiciind drepturile corporative ale actionarilor, conform analizei Intercapital.

Comparatie evolutie FP - BET-FI




Sursa grafic: Intercapital Invest


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri