2 / 5

Accesibilitatea pietei - Conditie esentiala pentru dezvoltare

Desi lipsa unei educatii financiare solide este o problema importanta a pietei de capital, Valerian Ionescu considera ca sunt altele mult mai apasatoare.

“Pana la investitori, mai sunt si alte lucruri pe care piata in sine trebuie sa le faca, in incercarea de a vinde ceva investitorilor. Cand vinzi ceva, lucrurile trebuie sa fie facile, lucru la care bursa mai are de lucrat”.

Astfel, pana la educare, oficialul BCR crede ca ar trebui sa existe mecanismele care sa ii atraga in piata. Iar faptul ca numarul de brokeri si agenti delegati este restrans reduce si accesibilitatea la piata.

“Incercam sa creem posibilitatea investitorilor sa acceseze bursa de oriunde. Discutam cu CNVM, au acceptat o modalitate de lucru adaptata specificului undei banci si vom realiza un model, pentru a putea presta servicii organizate. Accesibilitatea pietei este prima conditie ca lucrurile sa se dezvolte mai rapid”, a explicat Ionescu.

Ca exemplu, acesta foloseste o situatie fictiva: daca se intampla ceva pozitiv la o companie romaneasca si un investitor din China vede stirea pe Reuters sau Bloomberg si vrea sa cumpere la acea companie, poate face o tranzactie in 10-15 minute la BVB?

“Daca nu poate, inseamna ca nu suntem inca accesibili. Eu pot face oricand tranzactii pe pietele dezvoltate”.

De asemenea, brokerul spune ca este nevoie de o adaptare la standarde internationale, care sa permita jucatorilor mari sa intre in piata romaneasca, fara sa faca investitii majore.

“Este mult mai viabil sa ne adaptam noi deja la ceea ce au ei. De exemplu, putem sa incercam sa implementam o platforma pe care marii brokeri o cunosc si care este dominanta in regiune. O colaborare cu o bursa precum cea din Viena sau Varsovia ne poate aduce o astfel de platforma, fara costuri prea mari”, considera Ionescu.

Si transparenta este, in opinia sa, un element important. In acest sens, reglementari, legislatie si raportari in limba engleza ar constitui un pas important. Multi investitori stau deoparte, pentru ca nu inteleg limba romana.

“Cred ca acestea sunt cele mai importante problemele ale bursei, celelalte vor veni de la sine, odata ce se creeaza cadrul necesar”.

In cei 15 ani de bursa moderna in Romania, nevoia acestor schimbari s-a simtit mai putin.

“Am fost cam relaxati, noi, brokerii si piata in sine. Sistemul dezvoltat de BVB, inhouse, ne-a protejat in fata competitiei si cat timp lucrurile au mers decent, nimeni nu si-a pus problema unei schimbari”, a mai spus oficialul BCR.

Insa, acum sistemul blocheaza accesul potentialilor investitori si de aici necesitatea schimbarii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri