3 / 4

Distribuirea de dividende si rascumpararea actiunilor

Intrebati daca AGA va decide distribuirea de dividende, in conditile in care statul este actionar majoritar, Valentin Ionescu si-a argumentat raspunsul afirmativ prin faptul ca statul a venit cu propunerea si, in plus, are si nevoie de lichiditati. Deci sansele sa nu se aprobe dividendele sunt reduse.

Fondul Proprietatea a mai distribuit dividende doi ani, dar reprezentau circa 20% din cele actuale.

“. Acum se da o suma mai importanta, tocmai pentru ca se iau in calcul doi ani, inclusiv faptul ca in 2008 statul a vandut CEZ-ul si partea cea mai importanta din profit obtinut de FP deriva tocmai din aceasta vanzare”, a explicat Lupsan.

Fondul va propune actionarilor rascumpararea a aproximativ 10 procente din capitalul social. Valentin Ionescu (foto) a explicat ca aceasta este o practica internationala prin companiile isi cumpara propriile actiuni, in vederea recompensarii propriilor angajati si a top managementului.

“In general, administratorii fondurilor mari din lume isi rascumpara o parte din actiuni, pe care ulterior, in urmatorii ani, le ofera sub forma de bonusuri top managementului administratorului respectiv. Parerea mea este ca, in conditiile in care Franklin se va instala, aceste actiuni rascumparate vor ajunge la angajatii fondului. Ar trebui sa va bucure o asemenea masura, deoarece angajatii fondului vor fi mult mai bine motivati sa ofere o performanta cat mai buna, ceea ce intr-un final va duce la un rezultat mult mai pozitiv pentru toti actionarii. Eu, unul, cand am vazut in convocator acest aspect, m-am bucurat”, a completat Adi Lupsan.

La intrebarile despre despagubiri, specialistii au recomandat cititorilor sa ia legatura cu Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, institutie construita de stat care se ocupa exclusiv cu aceasta problema.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri