2 / 4

Cum poate fi revigorata Bursa?

In general toamna era inceputul unui nou ciclu bursier si atunci odata cu cresterea rulajelor piata avea o tendinta mai accentuata.

In acest an incertitudinea care planeaza asupra evolutiei economiei mondiale a dus la o lipsa de reactie foarte pronuntata in randul investitorilor. Din acest motiv nu vedem o directie clara in piata si toti asteapta semne mai clare pentru a lua o decizie, explica Gabriel Necula (foto), broker la Prime Transaction.

“Aceasta conjunctura este de moment, interes existand pentru piata de capital, dar mai este o perioada de asteptat, speram noi destul de scurta. Consideram ca aceasta situatie se va incheia cel tarziu odata cu listarea Fondului Proprietatea, intre timp doar evolutia foarte clara a pietelor externe poate schimba perceptia si atitudinea investitorilor”, a explicat brokerul.

Si Nicu Grigoras considera ca lichiditatea bursei va creste daca pietele o vor lua intr-o directie, pe termen mediu si lung insa companiile noi venite la cota bursei vor aduce investitori in piata.

“Listarea Fondul Proprietatea dar si a celorlalte companii energetice din portofoliul statului pot duce piata autohtona intr-o noua etapa de dezvoltare“, sustine Grigoras.

Pe de alta parte, Andrei Radulescu sustine ca pentru cresterea lichiditatii este nevoie de reintrarea capitalului strain in piata. Dar pentru acest lucru este nevoie de rezolvarea dilemelor macroeconomice pe plan intern, in principal cea referitoare la finantele publice.

„ Fara un climat macroeconomic in ameliorare, care sa asigure premise favorabile pentru emitenti (pentru evolutia rezultatelor acestora) nu putem sa credem ca vom asista la o reintoarcere a capitalului in piata (decat temporar si pur speculativ)”, explica analistul.

De asemenea, este nevoie de o reforma reala a pietei interne de capital, mai ales dupa ce criza a scos in evidenta si punctele slabe ale acestui sector.

„Este necesara in primul rand ameliorarea calitatii ofertei pe piata, factorul (strict bursier) cel mai important pentru a determina o reintoarcere a fluxurilor de capital. Totodata, este necesara o consolidare a operatorilor bursieri. Pe o piata extrem de redusa ca importanta, fragmentarea este o piedica in calea dezvoltarii”, a mai spus Radulescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri