3 / 5

“Prefer sa imi stimulez oamenii decat sa platesc consultanti lenesi”

Bulgarul spune ca cele mai dificile momente sunt legate de inceputul lui 2009, cand criza a inceput sa loveasca tot mai dur Balcanii si, in consecinta, numarul tranzactiilor de M&A si de pe burse a scazut dramatic. Acest lucru a afectat profitabilitatea bancilor de investitii din Europa de Sud-Est.

“Cel mai mare sacrificiu facut in ultimii ani a avut legatura cu scaderea investitiilor in anumite momente, dar orice criza prespune astfel de momente. Limitele proprii au fost legate de pierderile unor clienti de-ai nostri, pentru un timp. Din fericire, unii dintre ei si-au revenit deja, dar suntem foarte departe de evaluarile din 2006-2007 si nu va fi usor sa vedem piata reintorcandu-se in viitorul apropiat”, explica managerul BAC.

Unul din lucrurile pe care il regreta este ca, intr-un fel, ar fi preferat sa fi vandut mai multe din proprietatile personale.

Cu o experienta de 16 ani in pietele financiare, Bebov a traversat mai multe crize: cea a datoriilor externe din pietele emergente din 1990, criza din Rusia, Brazilia si Malaezia (1997-1998), prabusirea Nasdaq din cauza companiilor dot-com din 2001 si criza recenta.

“Ce m-au invatat acestea este ca imprumuturile cat mai reduse sunt intotdeauna de mare ajutor cand pietele par mult prea sus”.

Unul din cele mai bune sfaturi primite in ultimii ani a fost ca un nivel de leverage (gradul de indatorare) crescut poate distruge pe oricine, mai ales cand evolutia devine una negativa.

“O noua criza nu ar fi ceva nou pentru mine. Multi ani pe Wall Street si apoi in piata londoneza, urmati de propriul meu business in Balcani m-au invatat sa fiu atent pe cheltuielile cu stafful. Asa ca am preferat sa stimulez personalul decat sa dau salarii uriase pentru consultanti lenesi. Desigur, nu este niciodata usor sa gasesti profesionisti…”, a conchis oficialul Balkan Advisory Company.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri