3 / 5

Directorul BVB: Operatiunile OTC ar trebui supravegheate indeaproape

Principalele obiective ale Mifid sunt eficienta, integritatea si corectitudinea pietei. In practica, segmentul OTC nu a fost atins de Mifid. Sunt doar cateva firma de investitii care s-au inregistrat ca operatori independent si tranzactiile OTC reprezinta circa 40%, un proiect important si stabil din volumul pietei de capital europene, se arata intr-un studiu Mifid, prezentat de Valentin Ionescu (foto), directorul general al bursei de Valori Bucuresti.

In realitate, tranzactiile raportate ca OTC sunt foarte diferite de intentia originala a Mifid, unde sunt caracterizate (in articolul 53 din prwambul), ca tranzactii care indeplinesc cumulativ cerintele de a fi ad-hoc si cu un character neregulat, realizate cu contraparti engross, peste volumul standard al pietei si realizate in afara sistemuelor utilizate pentru “systematic internalizatiom”.

Analiza studiului asupra tranzactiilor OTC intre ianuarie 2008 si aprilie 2010 indica faptul ca o parte importanta din tranzactiile OTC nu sunt nici peste dimensiunea standard a pietei, nici nu ar avea vreun impact asupra pietei, daca s-ar realiza prin publicarea ordinelor in piata.

Retelele de tranzactionare intre broker si dealer (broker/dealer crossing networks) reprezinta o evolutie pozitiva a pietei OTC, dar o mare parte din operatiunile lor ar trebui sa fie reglementate ca un loc de tranzactionare in sens Mifid, a mai explicat Ionescu.

Supravegherea pietei OTC prezinta trei aspecte: detectarea preventiva (monitorizarea ordinelor si a informatiilor pre-tranzactionare pentru identificarea operatiunilor de timp wash-trade, marking the close, improper matched trade etc), detectarea real-time (monitorizare in timp real pentru identificarea practicilor de tip painting the tape), detectarea generala post-tranzactionare (manipularea pietei, pump-and-dump, trash-and-crash, insider dealing).

Mai mult, operatiunile pe o piata OTC ar trebui supravegheate indeaproape, considera CEO-ul BVB.

Conform unui studiu Thomson Reuters, in 2009, 37,8% din valoarea tranzactionata in pietele si sistemele europene a fost realizata prin OTC, fata de 51,8% pe piete reglementate si 10,4% in MTF.

Conform Mifid, tranzactiile OTC ar trebui sa reprezinte o exceptie si nu o regula in pietele de capiutal europene, ceea ce nu se constata in realitate. Concluziile studiului sunt ca tranzactiile OTC sunt o parte importanta din valoarea totala tranzactionata pe pietele europene.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri